Biserica Ortodoxă Rusă a adoptat o nouă tactică după ce Patriarhia Constantinopolului a recunoscut ierarhii Bisericii Ortodoxe ucrainene și este la un pas de a oferi autocefalie Ucrainei.

Patriarhia de la Moscova intenționează să deschidă cât mai multe biserici în străinătate. Declarații în acest sens a făcut șeful administrativ al Patriarhiei ruse, arhiepiscopul Vienei și Budapestei, Antonii, notează inforesist.org.

„În situația în care Patriarhia Constantinopolului a mers de partea schismaticului Filaret (Denisenko. nr. Patriarhul Bisericii Ortodoxe de la Kiev), noi primim tot mai multe semnale din partea credincioșilor care până acum mergeau în bisericile supuse Constantinopolului. Creștinii ne roagă să găsim o soluție, deoarece ei nu mai doresc să meargă în asemenea biserici”, a spus ierarhul.

Arhiepiscopul Antonii a subliniat că Biserica Ortodoxă Rusă i-a în calcul posibilitatea de a deschide mai multe bisericii supuse Moscovei acolo unde „o vor cere creștinii”.

La 11 octombrie, Sinodul Patriarhiei de la Constantinopol a decis să-l recunoască pe Filaret drept cap al Bisericii Ortodoxe a Ucrainei. Autoritățile de la Kiev speră că la următorul Sinod se va lua decizia de a i se oferi Ucrainei Tomos.

Patriarhia de la Moscova declarat că rupe relațiile cu cea de la Constantinopol și le-a interzis preoților și credincioșilor săi să mai meargă în bisericile supuse acesteia.