Federația Rusă a impus noi reguli de utilizare a mesageriilor instantanee. Potrivit unei directive emise de Guvernul de la Moscova, utilizatori de messenger vor putea fi doar persoanele pe numele cărora este înregistrat numărul de telefon.

Noile reguli vor intra în vigoare peste 180 de zile. În conformitate cu noile reglementări, mesageriile instantanee vor fi accesibile doar persoanelor care au o cartelă înregistrată pe numele lor, se arată în directiva guvernului rus.

Directorul Roskomnadzor, Alexandr Durov, a menționat că aceste reglementări sunt necesare pentru a asigura comunicarea prin intermediul messengerurilor.

Administratorii de messenger vor fi obligați să verifice cine este utilizatorul contului înainte de a da acces unui număr de telefon de a se înregistra pe messengerul respectiv. Operatorii de telefonie mobilă vor avea la dispoziție 20 de minute pentru a confirma sau a infirma informația despre deținătorul numărului de telefon; în cazul în care informația se va confirma, persoana va putea utiliza messengerul.

Operatorii de telefonie mobilă vor pune la dispoziţia utilizatorului un cod personal, care va putea fi utilizat. Unul dintre operatorii de telefonie mobilă de la Moscova a declarat că aceste prevederi vor necesita dotări suplimentare, dar a asigura că operațiunea este realizabilă.