La evenimentele dedicate celei de-a 140-a aniversări a stabilirii relațiilor diplomatice dintre România și Rusia, organizate la București, a participat și Alexei GROMÎKO, director al Institutului Europei al Academiei de Științei a Rusiei, cunoscut politolog.

 După un program intens al vizitei în România, el a acceptat cu amabilitate să răspundă la întrebările portalului ”Vești din Rusia”. 

– Care sunt șansele de restabilire a relațiilor politice normale între Rusia și România în viitorul apropiat,  având în vedere că aceste relații sunt totuși bazate pe comunitatea civilizațională și religioasă, pe tradiții istorice, culturale și spirituale comune, pe tradiții de bună vecinătate?

– În viitorul apropiat, astfel de șanse, practic, nu există, ținându-se seama de locul pe care România îl ocupă în configurația euroatlantică a forțelor, de situația politică internă complicată din țară, de o poziție pro-americană excesivă, chiar în comparație cu majoritatea celorlalte state membre ale UE, de concentrarea României asupra românizării în continuare a Moldovei. Schimbarea situației, cel mai probabil, va fi produsă nu datorită factorilor interni din România, ci datorită  schimbărilor externe, factorilor de din afară.

– Ce se poate face pentru a urni din punctul mort relațiile ruso-române?

– Normalizarea relațiilor va necesita ca Rusia și UE, Rusia și SUA să se miște una întru întâmpinare alteia, ceea ce va lua, în cel mai bun caz, câțiva ani. Până când acest lucru nu se va întâmpla, nu este cazul să vorbim despre schimbări majore în relațiile bilaterale. Însă toate acestea nu înseamnă că țările noastre nu au posibilitatea de a menține relații normale la nivelul științei, culturii, afacerilor, turismului. Politica nu trebuie să monopolizeze toate sferele vieții. Dacă acest lucru se va întâmpla, atunci toate discuțiile din Occident despre importanța societății civile sunt lipsite de sens.