Marea Britanie a decis să retragă azilul acordat lui Mukhtar Ablyazov, unul dintre finanțatorii importanți ai Fundației Open Dialog.

Potrivit siteului euanticorruption.com, Ablyazov a obținut inițial azil politic în Marea Britanie, dar și acolo a fost condamnat pentru fraude financiare, iar fuga l-a scăpat de pedeapsă

Ablyazov fusese condamnat la 20 de ani de închisoare în Kazahstan. țara sa de origine, fiind dat în urmărire internaţională pentru fraudarea a peste 7 miliarde de dolari. 

Dar prin intermediul Fundației Open Dialog pe care o finanțează, kazahul a reuşit să își creeze la Bruxelles imaginea unui om de afaceri persecutat politic şi să obţină susţinerea unor europarlamentari.

Mai mult, aceştia au semnat o scrisoare prin care au solicitat şi au obţinut eliminarea lui Mukhtar Ablyazov de pe lista prioritară a fugarilor căutaţi de Interpol.

Aceeași fundație Open Dialog a făcut lobby şi pentru Veaceslav Platon, condamnat în R Moldova pentru escrocherie şi spălare de bani în proporţii deosebit de mari. 

Platon era prezentat în 2016 de activiştii fundaţiei drept o victimă căreia îi erau încălcate drepturile. Astfel, s-a ajuns chiar ca într-o declaraţie a Adunării Parlamentare a Consiliului Europei să se ceară eliberarea din închisoare a raiderului numărul 1 în CSI, Veaceslav Platon.