Fostul președinte al României, Traian Băsescu, i-a adresat un mesaj actualului președinte al Ungariei, Viktor Orban, în care dezaprobă gestul Guvernul maghiar de a fi interzis diplomaților să participe la evenimentele dedicate Zilei Naționale a României. Printre altele, Băsescu subliniază că românii își pot aminti că „România este până la Tisa”. Fostul preşedinte a reacţionat astfel la gestul ministrului de externe maghiar prin care acesta a interzis diplomaţilor să participe la ceremoniile dedicate zilei de 1 Decembrie.

„Prietene Viktor Orban, noi nu vrem să vă vizităm la Budapesta, aşa cum am mai făcut-o în istoria ultimilor 100 de ani fără voia voastră. Dar nu ne provoca, pentru că avem şi noi limite. Nu o spun cu agresivitate, ci doar pentru ca la Budapesta să se înțeleagă faptul că nu avem complexe faţă de Ungaria.

Încurajat de faptul că Donald Trump l-a băgat în seamă pe Viktor Orban, ministrul de externe maghiar, nevolnicul Peter Syijjarto, o panaramă politică născută sub pulpana extremismului maghiar, a cerut, nici mai mult, nici mai puţin, decât ca personalul diplomatic maghiar să nu participe nicăieri la ceremoniile ocazionate de ziua naţională a României, pentru că, citez, “poporul maghiar nu are nimic de sărbătorit de 1 decembrie“. 

Pot să fac o lungă listă cu motivele pentru care maghiarii trăitori în România ar putea să fie cel puţin la fel de mândri ca românii cu ocazia zilei de 1 Decembrie. Dar cea mai importantă satisfacţie poate fi aceea că, spre deosebire de maghiarii din Ungaria, maghiarii din România au parte, în România ultimilor 26 de ani, de o conducere politică respectabilă la nivel naţional şi internaţional, ataşată valorilor NATO şi UE, valori care la Budapesta pare că au devenit facultative şi nerelevante în ultimii ani.

Având în vedere afrontul fără precedent adus de ministrul de externe maghiar, Peter Syijjarto, României, singura soluţie demnă este expulzarea imediată a ambasadorului Ungariei de la Bucureşti şi rechemarea ambasadorului României de la Budapesta.

Altfel, aceşti aventurieri din guvernul lui Viktor Orban nu vor înţelege că România adevărată este până la Tisa. 

Să vă ferească Dumnezeu să ne amintim de acest lucru, lătrăi politici budapestani”, este mesajul lui Băsescu postat pe Facebook.