Patriarhul Moscovei și al întregii Rusii a declarat că decizia Patriarhiei de la Constantinopol privind acordarea Aucefaliei Bisericii ucrainene este un „atac” asupra „insulei libertății”care este reprezentată de Biserica Ortodoxă Rusă.

Patriarhul Kiril a făcut aceste declarații în acest sens în cadrul unui festival desfășurat la Moscova, notează lenta.ru.

Capul Bisericii Ortodoxe ruse vede o conspirație mondială contra entității pe care o conduce.

Aceasta nu este doar o bătălie pentru jurisdicție, aceasta este o bătălie pentru a distruge cea mai mare și mai puternică putere ortodoxă din lume. Atunci când vorbim despre 150 de milioane de credincioși, anume aceasta avem în vedere. Bineînțeles, cineva a avut nevoie să lovească în această „insulă a libertății”. De ce numesc eu Biserica Ortodoxă Rusă, insulă a libertății? Spun asta deoarece noi chiar suntem liberi de această clică mondială care își dorește să ne controleze mințile”, a spus Patriarhul Kirill.

Patriarhul de la Moscova a povestit și despre vizita sa la Istanbul de la sfârșitul lunii august. Kirill a mărturisit că el a insistat pe o întâlnire în Elveția, doar că Patriarhul Constantinopolului a spus că poate doar în reședința sa.

Kiril a mai adăugat că își dorește un Sobor universal al Ortodoxiei care să discute problema Ucrainei.

Amintim că la 11 octombrie, Sinodul Patriarhiei de la Constantinopol a recunoscut doi ierarhi ai Bisericii ortodoxe a Ucrainei.