Preşedintele Klaus Iohannis va participa, la Paris, în perioada 10-11 noiembrie la o serie de evenimente dedicate Centenarului Armistițiului care a pus capăt ostilităților din cadrul Primului Război Mondial.

Participarea are loc la invitația președintelui Franței Emmanuel Macron, informează Administrația Prezidențială într-un comunicat remis CaleaEuropeană.ro.

Cu acest prilej, la Arcul de Triumf, va avea loc ceremonia Centenarului Armistiţiului, la care Președintele României va fi prezent, alături de liderii țărilor beligerante din Primul Război Mondial, precum şi cei ai țărilor care au sprijinit efortul de război.

Președintele Klaus Iohannis va participa, totodată, la deschiderea Forumului de Pace de la Paris, o inițiativă a Președintelui Emmanuel Macron, care își propune să genereze proiecte concrete în spiritul multilateralismului și al cooperării contemporane, în sprijinul păcii.

”De asemenea, cu ocazia vizitei la Paris, șeful statului se va întâlni cu studenți, masteranzi și doctoranzi români din regiunea pariziană, implicați în cercetarea științifică. Întâlnirea, organizată la Ambasada României la Paris, este dedicată contribuției românești la dezvoltarea științei și tehnicii în Anul Centenarului Marii Uniri”, încheie sursa citată.

Reamintim că anul acesta, în luna noiembrie, Bucureștiul și Parisul vor da startul Sezonului Cultural România – Franța, care se va desfășura în perioada 28 noiembrie 2018 – 14 iulie 2019.

Președintele Klaus Iohannis s-a mai aflat în mandatul său de trei ori la Paris, în anul 2015. Mai întâi, șeful statului s-a numărat printre liderii care au luat parte la marșul dedicat victimelor atentatului terorist din redacția Charlie Hebdo în luna ianuarie. Ulterior, Klaus Iohannis a efectuat în capitala Franței una dintre primele sale vizite oficiale în calitate de președinte, fiind primit de omologul de atunci, Francois Hollande. În cele din urmă, în noiembrie 2015, președintele Iohannis a reprezentat România la deschiderea lucrărilor Conferinței COP21.

La evenimentele dedicate Centenarului Armistițiului sunt așteptați și președinții SUA și Rusiei, Donald Trump, respectiv Vladimir Putin, pe marginea participării lor speculându-se inclusiv asupra unei întrevederi bilaterale între liderul american și cel rus.