Experții Clubului „Valdai” au analizat situația la nivelul Alianței Nord-Atlantice. Aceștia consideră că în viitor, urmează o reformare a NATO.

Într-un raport, Clubului stipulează că predominant în situația din sânul Alianței vor fi gradul de consens dintre țările NATO, cât de implicate vor fi SUA în treburile politice și militare din Europa, dar și capacitatea țărilor europene din cadrul acestui bloc militar de a-și consolida producția proprie de armament, notează rbc.ru.

Experții susțin că cel mai probabil se vor reface relațiile în sânul Alianței care vor fi determinate de ridicarea capacității de producere a armamentului de către țările europene. Acest lucru va duce la diminuarea capacității instituționale a Alianței. Cu toate acestea, NATO va rămâne un bloc operațional.

Venirea la putere a lui Donald Trump, dar și politica dusă de acesta nu va duce la o ruptură în cadrul NATO, ci va reedita metodele de negociere dintre partenerii trans-atlantici.

Experții de la Valdai mai subliniază că indiferent dacă SUA își va reduce prezența financiară și militară, NATO va rămâne un organism militaro-politic care va fi promotorul democrației. Această organizație va rămâne mult mai efectivă decât este la moment OSCE.

Cu toate acestea experții exclud crearea unui bloc militar european, care ar fi putut fi creat în cadrul UE, dar și pe platforma NATO.

Totuși experții notează că slăbirea funcționalității instituționale ale NATO legate de scăderea prezenței militare americane în Europa ar putea duce și la un declin al valorilor liberale în Occident. Aceasta ar putea duce la desființarea formală a Alianței, ceea ce ar avea drept efect scăderea influenței politice a NATO.

Experții concluzionează că revenirea Rusiei și a NATO pe poziții de paritate va duce la consolidarea Occidentului, care va face presiuni de ordin economic asupra Moscovei.

Clubul de discuţii Valdai, numit după lacul unde s-a desfăşurat prima întâlnire. Acesta a fost gândit ca un think tank în anul 2004. Inițiativa a venit atunci din partea Administrației Putin.