Marea majoritatea a românilor își doresc ca Statele Unite ale Americii să rămână partenerul strategic, în timp ce Rusia este considerată cel mai mare dușman al intereselor României.

Astfel, așa cum reiese dintr-un studiu al companiei Avangarde, nivelul de pro-americanism este foarte ridicat în rândul populației din România. Potrivit cercetării, SUA este țara cu care românii își doresc să aibă cele mai strânse relații, să fie principalul partener strategic al României și să susțină în continuare lupta anticorupție, scrie g4media.ro.

La întrebarea „Credeți că, în continuare, SUA ar trebui să rămână principalul partener strategic al României”, 74% dintre cei intervievați au răspuns cu „Da”.

 

Cât despre scutul anti-rachetă de la Deveselu, 59% dintre români cred că acesta este un lucru bun, 20% îl consideră nociv, iar alți 21% nu știu despre ce este vorba.

 

Rusia este considerată de către români cel mai mare dușman al intereselor României (31%), mult peste Ungaria (9%), SUA (5%) Franța și Germania (4%).

 

Sondajul a fost realizat în perioada 17 – 20 octombrie 2018 pe un eșantion de 803 persoane, prin metoda CATI și are o marjă de eroare de 3,2%.