Pretinsul Minister de Externe de la Tiraspol a reacționat la prelungirea sancțiunilor din partea UE pentru liderii separatiști transnistreni.

Într-un comunicat, instituția condusă de Vitalii Ignatiev menționează că decizia Consiliului UE este una „contraproductivă, îmbătrânită și care nu corespunde realităților”.

„În contextul prelungirii din 2010 a unui moratoriu la astfel de acțiuni, noile decizii seamănă neaîntemeiate”, se arată în comunicatul diplomaților separatiști.

Tiraspolul mențonează că nu vede nici un motiv ca sancțiunile să fie prelungite. Pretinșii diplomați spun că decizia luată de UE are la bază o informație de acum 15 ani, ori acum separatiștii spun „că la momet Tiraspolul respectă deciziile semnate în protocoalele din 2017”.

Separatiștii de la Tiraspol mai susțin că decizia Consiuliului UE ar denota „o lipsă de coordonare între organele Uniunii, deoarece reprezentanții UE fac parte din formatul 5+2”.

Amintim că, Uniunea Europeană a prelungit cu încă 12 luni sancțiunile împotriva așa-zișilor reprezentanți ai regiunii separatiste Transnistria.

Comunitatea europeană a introdus restricții de viză în 2003 împotriva a 11 reprezentanți ai conducerii transnistrene, acuzându-i pe aceștia de lipsa progresului în procesul de reglementare transnistreană, precum și de refuzul de a reglementa situația din regiune a școlilor cu predare în limba română.