Presa de limbă română din regiunea Cernăuți în aceste clipe deosebit de complicate prin care trece statul ucrainean are nevoie de susținere financiară pentru a supraviețui. În caz contrar majoritatea publicațiilor riscă să fie închise, transmite agenția de știri BucPress.

Românii din raionul Storojineț, regiunea Cernăuți, deja de câteva luni nu mai au posibilitate să citească publicația locală în limba maternă.

Redacția ziarului „Meleag natal” din orașul Storojineț, regiunea Cernăuți pentru a economisi mijloacele financiare și a păstra colectivul redacției ucrainene, a decis să suspende apariția publicației în limba română și să nu-i mai plătească pe redactorii/traducătorii de limbă română din cadrul redacției.

Astfel, cititorii care s-au abonat pe tot parcursul anului la săptămânalul de limbă română „Meleag natal” primesc fără vreun acord prealabil publicația ucraineană în locul celei românești.

Mulți dintre cititorii acestui săptămânal din raionul Storojineț au rămas dezamăgiți și nu înțeleg de ce iarăși românii au de suferit.

Întrebat de corespondentul BucPress care este motivul suspendării apariției ziarului de limbă română „Meleag natal”, conducerea publicației a explicat că din lipsă de mijloace financiare au fost nevoiți să închidă secția română, iar cititorilor de limbă română din regiune să le ofere în schimbul ziarului „Meleag natal” publicația ucraineană ”Рідний край”.

Sursa: InfoPrut