Șeful adjunct al Misiunii de monitorizare a OSCE din Ucraina, Alexandr Hug, susține că experții misiunii au văzut coloane de tehnică militară rusă care vin în Donbas dinspre Federației Ruse, însă spune că oamenii în uniforme militare rusești ar putea să nu fie ruși.

Declarații în acest sens Hug a făcut pentru Foreign Policy.

Alexander Hug a repetat declarațiile de acum câțiva ani ale liderului de la Kremlin, Vladimir Putin.

Șeful adjunct al Misiunii OSCE a menționat că în timpul inspecțiilor au fost văzute persoane cu semne distincte ale Armatei Ruse, însă a subliniat că asemenea uniforme pot fi cumpărate oriunde.

Întrebat despre poziția OSCE privind implicarea Rusiei în conflictul din Donbas, Hug a declarat: „Noi vedem coloane de mașini care vin și ies de pe teritoriul Ucrainei dinspre Rusia, pe drumuri ocolite, noaptea, în locuri care nu sunt marcate ca și graniță dintre cele două state”.

Alexander Hug, care în această lună își încheie mandatul în Donbas, a subliniat că Misiunea de monitorizare a OSCE a observat convoaie cu tehnică militară, a descoperit armament de ultimă generație, inclusiv telecomunicații. Acestea au fost descrise în detalii și au fost introduse în rapoartele misiunii.

În varianta inițială a interviului, Hug ar fi spus : „În ceea ce privește ce am văzut la fața locului, atunci vă pot spune că nu am văzut dovezi directe de implicare a Rusiei în acest conflict”.

Ulterior, acest citat a fost scos.