MAE a catalogat ca fiind "complet irelevantă" invocarea componentei scutului antirachetă de la Deveselu. Opinia ministerului este o reacţie la afirmaţiile lui Vladimir Putin potrivit cărora ţările UE care găzduiesc sisteme de rachete americane vor deveni ţinte ale Rusiei în caz de război.

"Ministerul Afacerilor Externe consideră că este complet irelevantă invocarea componentei scutului antirachetă de la Deveselu în actualul context legat de INF, întrucât sistemul antirachetă de la Deveselu nu face obiectul Tratatului INF. MAE apreciază încă o dată că retorica agresivă este una nejustificată şi contraproductivă. În plus, poziţia MAE cu privire la sistemul NATO de apărare împotriva rachetelor balistice (NATO BMD), din care facilitatea de la Deveselu este parte integrantă, nu s-a modificat", transmite MAE, într-un comunicat de presă remis, joi, MEDIAFAX.

Sursa citată mai arată că "MAE a precizat în nenumărate rânduri că întreg conceptul scutului antirachetă al NATO are un caracter pur defensiv şi reprezintă o acţiune proporţională cu ameninţările actuale, care respectă toate angajamentele internaţionale. Federaţia Rusă a primit toate asigurările şi explicaţiile necesare atât din partea României, cât şi din partea NATO în acest sens".