Problema autocefaliei pentru Biserica ortodoxă ucraineană va fi rezolvată în interesul poporului ucrainean, a declarat Patriarhul Ecumenic Bartolomeu, la o întâlnire cu pelerinii din Grecia, scrie publicația Orthodoxia.info.

„Ucrainenii au dreptul la autocefalie, la fel ca toate popoarele balcanice care cândva s-au aflat sub jurisdicția canonică a Patriarhiei Ecumenice, dar a venit timpul când au devenit independente. De ce toți ceilalți au dreptul la autocefalie, dar 45-50 de milioane de ucraineni nu? Acest lucru este nedrept”, a spus Bartolomeu, potrivit paginaderusia.ro.

El a reamintit că cererea poporului ucrainean pentru independența spirituală nu este nouă – a apărut imediat după crearea statului ucrainean independent în 1991.

Amintim ca, la 14 septembrie a fost adoptată o declarație a Sinodului extraordinar al Bisericii Ortodoxe Ruse care prevede că, dacă activitățile ”anti-canonice” ale Patriarhiei de Constantinopol continuă pe teritoriul Bisericii ortodoxe ucrainene, Biserica rusa va fi forțată să „rupă comuniunea euharistică”.

În același timp, Sinodul Bisericii Ortodoxe Ruse a decis să suspende relatiile cu ierarhii Patriarhiei de la Constantinopol și să înceteze participarea la acele structuri în care prezidează reprezentanții săi.

Luni, 15 octombrie, Sinodul Bisericii Ortodoxe Ruse a declarat imposibilă continuarea prezenței sale în ”comuniune euharistică” cu Patriarhia Constantinopolului.

La 11 octombrie, în urma unei reuniuni a Sinodului Patriarhiei Ecumenica a fost anunțată decizia de continuare a procedurii de acordare a autocefaliei bisericii Ucrainei.