Gazoductul rusesc Nord Stream 2 reprezintă o amenințare pentru securitatea Ucrainei și Slovaciei, a declarat președintele Poloniei, Andrzej Duda, în cadrul unui interviu acordat postului public de radio de la Varşovia.

„Poziția noastră este clară și nu se va schimba: Nord Stream 2 este o investiție care nu are nimic în comun cu economia. Aceasta este o afacere politico-economică, care reprezintă interesul Rusiei. Din păcate, în acest proiect participă și companiile germane”, a menționat Andrzej  Duda, subliniind că Polonia își construiește securitatea energetică cu ajutorul gazului natural din Norvegia și l celui lichefiat din SUA.

„Apariția acestui gazoduct reprezintă o amenințare pentru Ucraina, Solvacia și ar fi reprezentat și pentru Polonia, dacă noi nu am fi luat măsuri de precauție”, a adăugat Dudua.

Gazoductul Nord Stream 2 va avea o lungime de 1200 de km, va trece pe la fundul Mării Baltice și va avea o capacitate de 55 de miliarde de metri cubi pe an. Contra construirii acestui gazoduct s-au pronunţat Polonia, țările baltice, Ucraina și Danemarca. Aceste state avertizează:  Kremlinul încearcă astfel să dezbine Uniunea Europeană și să pună presiune asupra zonei sale de sud-est.