Automatizarea, realitatea virtuală sau augmentată sunt noile coordonate în care va evolua lumea într-un viitor relativ apropiat. Interacţiunea cu obiectele va fi transformată de tehnologie. Un start up fondat în Braşov face din orice suprafaţă una inteligentă, prin intermediul realităţii augmentate.

„Proiectul este de fapt un device, se cheamă Lampix, iar Lampix transformă orice suprafaţă în una inteligentă. Face asta stând deasupra suprafeţei, prin proiecţie şi prin computer vision, înţelegând ce se desfăşoară acolo.”, a precizat pentru Digi24, Mihai Dumitrescu, antreprenor Lampix.

Lampix permite lucrul cu documentele de hârtie ca şi cum ele ar fi digitale, poate copia text sau fotografii de pe un document, direct în calculator, să găsească un anumit text în document şi să proiecteze imaginea digitală pe orice suprafaţă.

Imaginați-vă cum este să desenaţi pe aceeaşi bucată de hârtie, în acelaşi timp, cu un prieten din China. Lampix este prima platforma software şi hardware care transformă orice suprafaţă într-o suprafaţă inteligentă, acasă, la birou sau în orice alt loc. De asemenea lampa inteligentă românească poate afişa pe birou, pe masă sau altă suprafaţă şi notificările primite pe telefonul mobil. Birourile inteligente îţi permit să sincronizaţi în timp real cu Dropbox sau aplicaţii similare, pentru a face notiţe, a desena sau a scrie pe o foaie de hârtie şi să o împărtăşiţi cu uşurinţă.”, a spus George Popescu, co-fondator Lampix.

Proiectul dezvoltat la Braşov îi poate ajuta şi pe comercianţi să aducă un plus de valoare prezentării din magazin, dar şi să ofere clienţilor informaţii complete despre produse.

Invenția românească Lampix a câștigat în Texas, Statele Unite, premiul de „Cel mai bun startup de realitate virtuală/augmentată”.