Consiliul European a adoptat - la nivelul miniștrilor de Externe - un nou mecanism care permite țărilor membre să aplice sancțiuni contra statelor care fac uz de arme chimice.

Astfel, UE a adoptat propunerea Franței și Marii Britanii, notează TASS. Motiv pentru aceasta a servit atacul din orașul britanic Salisbury contra fostului colonel GRU Serghei Skripal și a fiicei acestuia Iulia.

Propunerea Londrei și a Parisului prevede o serie de sancțiuni contra conducătorilor și ofițerilor de rang înalt din serviciile secrete care stau în spatele atacurilor chimice, precum și contra politicienilor care sunt găsiţi vinovați de aceste atacuri. Astfel, aceștia nu vor putea avea acces în spațiul UE, iar conturile și activelor lor vor fi înghețate.

Amintim că, la sfârșitul lunii august, SUA a impus sancțiuni contra Rusiei pentru atacul din Salisbury. În luna noiembrie urmează să fie impus al doilea pachet de sancțiuni americane contra Rusiei, dacă Moscova nu va demonstra că nu are implicare în atacul din Salisbury.

Între timp, Scotland Yard a anunțat că în spatele atacului din Salisbury a stat GRU, iar executanți au fost un oarecare Ruslan Boșirov și Alexandr Petrov.

Presa a demonstrat că Ruslan Boșivor este, de fapt, Anatoli Cepiga, colonel GRU și „Erou” al Rusiei. Cel de al doilea suspect s-a dovedit a fi Alexandr Mișkin, şi el colonel GRU și „Erou” al Rusiei.