Kremlinul a promis să apere drepturile creștinilor ortodocși din Ucraina după ce ieri Sinodul Patriarhiei de la Constantinopol a decis să recunoască Biserica Ortodoxă ucraineană.

În cazul în care situația va lua o întorsătură în care nu vor fi respectate drepturile credincioșilor, atunci Rusia va apăra drepturile creștinilor ruși și a celor care vorbesc limba rusă”, a declarat purtătorul de cuvând al Kremlinului, Dmitrii Peskov, care a subliniat că Rusia va acționa cu mijloace politico-diplomatice, notează NEWTIMES.

Anterior, Rusia declara că va ajuta toți cetățenii ruși sau care vorbesc și se identifică cu lumea rusă. Astfel, în 2014 a fost declanșat conflictul din Donbas. Ulterior, Ucraina și organizațiile internaționale au demonstrat în repetate rânduri implicarea Moscovei în acest conflict.

Amintim că Patriarhul Filaret al Kievului și Makarii, Arhiepiscopul Ucrainei, au fost azi recunoscuți de către Biserica Ortodoxă a Constantinopolului.

De asemenea, Autocefalia Bisericii Ortodoxe Ucrainene față de Biserica Ortodoxă Rusă a fost recunoscută de Patriarhia Ecumenică de la Constantinopol.