Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei a cerut Rusiei să returneze Poloniei epava avionului în care a murit fostul lider de la Varșovia Lech Kaczynski.

Cererea este conținută de o rezoluție adoptată de APCE, notează Kommersant.

În document se spune că Rusia ar fi trebuit să întoarcă în 2011 epava avionului în care a murit fostul președinte, împreună cu alte materiale, imediat după finalizarea expertizelor tehnice.

Autorii raportului în baza căruia a fost elaborată rezoluția subliniază că Rusia face abuz de drepturile sale. Raportorii menționează că Moscova și Varșovia sunt de principiu de acord cu versiunea finală a cauzei accidentului, însă între cele două părți există unele neînțelegeri față de această anchetă.

În 10 aprilie 2010, avionul Tupolev Tu-154 care îi transporta pe președintele Kaczynski și pe soția sa, Maria Kaczyńska, a decolat de la Varșovia și s-a prăbușit în apropiere de baza aeriană Smolensk, la ora locală 10:56. Accidentul a avut loc în condiții de ceață, la aproximativ 1,5 km de aeroport.

Guvernatorul regiunii Smolensk a declarat pentru canalul Vesti-24 că nu au existat supraviețuitori.

Avionul transporta 88 de pasageri, printre care Guvernatorul Băncii Naționale a Poloniei, Sławomir Skrzypek, și ministrul adjunct de externe Andrzej Kremer. Aceștia urmau să participe la comemorarea a 70 de ani de la masacrul de la Katyn.