Preşedintele american ales Donald Trump a anunţat miercuri că se va retrage complet din imperiul său imobiliar şi din toate celelalte afaceri, pentru a se concentra pe preşedinţie şi pentru a evita orice conflict de interese, relatează BBC News.

Într-o serie de patru mesaje publicate pe Twitter în decurs de 20 de minute, Trump nu a oferit prea multe detalii, dar a promis că îşi va explica mai pe larg planurile la o conferinţă de presă ce va avea loc pe 15 decembrie.

“Voi avea o conferinţă de presă importantă la New York, împreună cu copiii mei, pe 15 decembrie, pentru a discuta faptul că părăsesc complet afacerea mea măreaţă pentru a mă concentra în totalitate pe conducerea ţării, pentru a FACE AMERICA MĂREAŢĂ DIN NOU!”, a anunţat magnatul.

El a notat că nu există prevederi legale care să îi ceară să îşi lichideze activele, dar, în trecut, preşedinţii au renunţat la afacerile lor. “Deşi nu sunt obligat prin lege, simt că este important, ca preşedinte, să nu existe nici un fel de conflicte de interese cu diversele mele afaceri”; a scris Trump pe reţeaua de socializare.

Rivalii lui Trump şi-au exprimat în repetate rânduri îngrjorarea că afacerile lui Trump vor provoca probleme în viitor. Republicanul a respins, însă, orice speculaţii privind potenţiale conflicte de interese în cazul său.

Magnatul imobiliar ar avea în prezent o avere de 3,7 miliarde de dolari şi peste 500 de companii în portofoliul său, potrivit revistei Forbes.

Preşedintele-ales, care va fi învestit în funcţie pe 20 ainuarie, a declarat anterior pentru New York Times că ia în calcul separarea celor două zone de responsabilitate, dar este încrezător că le poate conduce pe ambele “perfect”.

Pe de altă parte, el a sugerat că le-ar putea preda, cel puţin temporar, afacerile celor trei copii mai mari ai săi, Ivanka, Eric şi Donald Jr., care au deja funcţii în companiile sale.

O altă variantă ar fi să numească un grup de experţi care să se ocupe de imperiu.

Viitorul şef de cabinet al lui Trump, Reince Priebus, a refuzat să divulge ce variantă va alege Trump.

sursa: News.ro