Patriarhia Moscovei și a întregii Rusii califică decizia Patriarhiei de la Constantinopol în privința Bisericii din Ucraina drept o încalcare a teritoriilor canonice.

Declarații în acest sens a făcut șeful Departamentului pentru relația cu publicul din cadrul Sinodului Bisericii Ortodoxe ruse, Vladimir Legoida, notează theins.ru.

„Debandada canonică pe care a întreprins-o Patriarhia Constantinopolului va distruge toate construcția canonică a Bisericii Ortodoxe. Altfel este greu de înțeles declarația Patriarhiei de la Constantinopol de a întemeia relații cu niște schismatici care au fost alungați de către Biserica mamă”, a spus Vladimir Legoida.

Acesta a mai adăugat că intrepretarea Patriarhiei de la Constantinopol de a putea acorda Tomos unei biserici este înțeleasă doar de această Patriarhie.

Legoida a mai adăugat că Sinodul Bisericii Ortodoxe ruse se va reuni la 15 octombrie pentru a adopta o poziție oficială și pentru a da apreciere decizii de astăzi.

Amintim că Patriarhul Filaret al Kievului și Makarii, Arhiepiscopul Ucrainei, au fost azi recunoscuți de către Biserica Ortodoxă a Constantinopolului.

ppDe asemenea, Autocefalia Bisericii Ortodoxe Ucrainene față de Biserica Ortodoxă Rusă a fost recunoscută de Patriarhia Ecumenică de la Constantinopol.