În vara anului 2006, primul vicepreședinte al Băncii Centrale a Federației Ruse, Andrei Kozlov, a sosit în Estonia pentru a avertiza autoritățile despre schema fără precedent de spălare a banilor, organizată prin intermediul unei bănci locale, scrie The Daily Beast.

Potrivit paginaderusia.ro, înșelătoria pe care a descoperit-o a continuat și a devenit cea mai mare operațiune de spalare a banilor murdari din istorie – ”scandalul celor 200 de miliarde de dolari de la Danske Bank”. La trei săptămâni după ce a încercat să dea alarma în Estonia, Kozlov a fost ucis.

Publicația consideră că Kozlov a devenit cel de-al treilea cetățean rus ucis din cauza scandalul de la Danske Bank. Primii doi au fost Alexandr Perepilicinîi și Serghei Magnitski. Primul a folsoit serviciile băncii estoniene si a murit în circumstanțe suspecte în Marea Britanie. Magnitski a murit în arestul politiei dupa ce a descoprit schema deturnarii banilor de la bugetul de stat rus, care ulterior au fost spălati prin Danske Bank.

La 13 septembrie 2006, trei asasini i-au împușcat pe Kozlov și șoferul său, Alexandr Semenov. Șoferul a murit pe loc, Kozlov – în dimineața zilei următoare la spital.

„La câteva ore după moartea lui Kozlov, oficialii ruși au declarat în mod public că versiunea cea mai probabila a crimei este răzbunare din partea unor bancheri carora le-au fost retrase licentele de functionare.

Această versiune a fost repede confirmată: autoritățile ruse au găsit seful unei astfel de instituții financiare și l-au acuzat că a ordonat asasinarea lui Kozlov. Alexei Frenkel, al cărui banca VIP-Bank a fost închisă de Banca Centrală Rusă, ar fi angajat trei asasini ucraineni pentru a-l ucide pe Kozlov.

Publicația menționează că Frenkel a insistat și insistă asupra nevinovăției sale, cu toate acestea a fost condamnat la 19 ani de închisoare.

Anterior, în iunie 2006, oficialul Băncii Centrale a efectuat o vizita în Estonia pentru a avertiza personal autoritățile locale despre transferul ilegal a miliarde de ruble în dolari și euro în Occident prin sucursala estoniană ”Sampo”, o banca din Finlanda care ulterior a fost preluata de Danske Bank, cea mai mare bancă din Danemarca. Sosind la Tallinn, Kozlov a vorbit cu Andres Palumaa, șeful departamentului pentru combaterea spălării banilor din cadrul Autorității Estoniene de Supraveghere Financiară.

Despre aceasta vizita s-a aflat public abia la o luna dupa asasinarea lui Kozlov (foto), stirea fiind data de ziarul estonian Eesti Ekspress.

„Au trecut 12 ani pna ca Danske Bank să admită faptul că nerezidenții din Rusia și fostele republici sovietice au transferat un total de 234 de miliarde de dolari prin mica sa filiala din Estonia. Potrivit unei surse a ziarului danez Berlingske, unele dintre conturile suspecte erau controlate de „familia lui Putin și FSB”, se spune în articol.

Știrea din presa estonă a atras atenția Ambasadei SUA la Tallinn. Publicația reda mesajul diplomaților americani devenit public in urma publicarii neautorizate a corespondentei diplomatice a SUA pe site-ul WikiLeaks în 2010: „Diplomatii americani au vorbit cu Palumaa. Oficialul estonian a minimizat avertismentul lui Kozlov, …dar a recunoscut că ar fi existat unele probleme juridice cu facturile, dar el a spus că nu a văzut niciun semn de abatere „.

„Palumaa a spus că, după avertismentul lui Kozlov, Autoritatea de Supraveghere Financiară a luat legatura pe această temă cu omologii săi de la Moscova, dar rușii au declarat că nu au informații care să confirme acuzațiile lui Kozlov”, se afirma in depeșa dipomatica.

Autorul spune: „Cu alte cuvinte, la puțin timp după întâlnirea din iunie, Palumaa a informat autoritățile Moscovei despre ancheta anticorupție a lui Kozlov. Probabil că oficialii ruși deja stiau de încercările sale de a pune capăt corupției la nivel inalt. Oricum, dupa cum sustine cel mai important ziar rusesc „Kommersant”, în iulie, ucigașii ucraineni deja au început să-l urmareasca pe Kozlov „.

„Filiala estoniană a băncii Sampo, achiziționată de Danske Bank, a fost unul dintre nodurile centrale ale rețelei de afaceri criminale condusa din Rusia. După cum s-a arătat în septembrie, în cadrul unei investigații interne efectuate de banca daneză, în anii de după avertismentul lui Kozlov prin banca au fost pompate peste 200 de miliarde de dolari”, se arată în articol.