Limba rusă trebuie să obțină statut legal în țările fostei Uniuni Sovietice, a declarat amabasadorul cu misiuni speciale al MAE rus, Eleonora Mitrofanova.

„Dezvoltarea și consolidarea juridică a statutului limbii ruse în constituțiile și în practica vecinilor noștri este o prioritate pentru noi”, citează news.ru cuvintele diplomatului rus.

În statele CSI, limba rusă are statut de „limbă de comunicare interetnică”. Acest statut nu are o interpretare juridică clară, iar în Statele Baltice, în Georgia și în Ucraina, rusa a pierdut statutul de limbă de comunicare interetnică ca urmare a politicii de stat.

MAE rus este îngrijorat în mod deosebit de statutul limbii ruse în Letonia și Estonia, unde o parte considerabilă a populației vorbește limba rusă, iar acest fapt nu este reflectat la nivel legislativ în niciun fel, transmite agenția TASS.

Potrivit unei statistici ONU, în anul 2015, din totalul de 138 de milioane de persoane care locuiesc în statele CSI (exceptându-se Rusia), limba rusă este vorbită de 61 de milioane de oameni, 36,9 milioane o vorbesc pasiv, iar 35,6 milioane de oameni nu vorbesc deloc limba rusă.

MAE al Federației Ruse intenționează să facă eforturi deosebite pentru a promova limba rusă peste hotare – spune ambasadoarea Mitrofanova – ridicând problema în cadrul forumurilor internaționale. Anterior, ministrul de Externe al Rusiei, Serghei Lavrov, a cerut dezvoltarea școlilor ruse din străinătate, accentuând că în lume locuiesc cel puțin 260 de milioane de oameni care vorbesc limba rusă.

Această inițiativă nu a fost întâmpinată cu entuziasm de statele-partenere ale Federației Ruse. Ministrul Educației al Armeniei, Levon Mkrtcean, s-a pronunțat împotriva schimbării statutului limbii ruse în republică. Potrivit acestuia, limba rusă are statut de limbă străină, iar acest lucru nu poate fi schimbat. „Limba de stat în Armenia este limba armeană. Legea cu privire la limbă este una dintre valorile de bază a independenței noastre și nu poate fi modificată”, a declarat Mkrtcean.

Azerbaijanul a explicat vag că politica de stat susține limba rusă și fără a fi adoptată o lege specială. Ministrul Educaţiei, Mikail Djabbarov, a menționat că „90.000 de elevi din 340 de școli beneficiază de educație în limba rusă, iar peste 450.000 de școlari studiază limba rusă ca limbă străină”.

Președintele ales al Republicii Moldova, Igor Dodon, a promis să păstreze statutul de limbă de comunicare interetnică pentru limba rusă. „Cunoașterea limbii ruse pentru cetățenii moldoveni este un mare avantaj. Nu contează unde muncește cetățeanul – acasă, în Italia sau în Rusia. Noi trebuie să păstrăm limba rusă”, a declarat Dodon.

Pentru expansiunea limbii ruse în statele CSI, Rusia are de gând să majoreze cotele de învățământ gratuit pentru studenții din fostele state sovietice. Cei mai talentați dintre aceștia vor primi granturi,. Școlile și universitățile din spațiul eurasiatic, care predau în limba rusă, vor primi manuale, materiale audio și video, literatură științifică în limba rusă. În statele CSI vor fi trimiși profesori de limbă rusă.

Acest lucru l-a declarat spicherul Consiliului Federației, Valentina Matvienko, în cadrul Clubului de Integrare, dedicat problemelor din domeniul educației.