POLITICĂ

Consilierul lui Trump a arătat care este condiţia normalizării relaţiilor dintre Rusia şi SUA

Administraţia preşedintelui ales al SUA, Donald Trump, are nevoie de oameni care cred în potenţialul relaţiilor ruso-americane şi împărtăşesc părerea privind necesitatea restabilirii relaţiilor cu Moscova. Declaraţia a fost făcută de consilierul lui Trump, Carter Paige, în timpul campaniei electorale, transmite RIA NOVOSTI cu referire la SPUTNIK.

https://ria.ru/

Potrivit afirmaţiilor sale, relaţiile dintre Rusia şi SUA sunt condamnate la eşec, dacă între cei doi lideri nu va exista un respect reciproc, menţionează RT.

https://russian.rt.com/

Serviciile secrete germane se tem de atacurile cibernetice ruseşti înainte de alegeri

Şeful Serviciului Federal de Informaţii al Germaniei, Bruno Kahl, consideră că nivelul ameninţării cibernetice din partea Rusiei în timpul campaniei electorale pentru Bundestag în toamna anului 2017 este destul de ridicat, informează KOMMERSANT.

http://www.kommersant.ru/

După cum a explicat şeful serviciului menţionat, tehnic, e greu să dai vina pe un oarecare „subiect de stat”, dar unele lucruri indică asupra faptului că din partea unei anumite ţări a existat o atitudine cel puţin tolerantă, transmite GAZETA.RU.

https://www.gazeta.ru/

Germania a făcut un apel la UE să introducă noi sancţiuni împotriva Rusiei

Deputaţii din Bundestag au făcut un apel către guvernul federal şi conducerea Uniunii Europene privind introducerea de noi sancţiuni împotriva Rusiei pentru acţiunile ei în Siria, informează NOVAIA GAZETA cu referire la SPIEGEL. „Uniunea Europeană trebuie să aplice sancţiuni cel puţin în cazul complicilor ruşi ai acestor atrocităţi din Siria”, iar sancţiunile trebuie să oblige autorităţile Rusiei „să calculeze urmările” acţiunilor lor, se spune în declaraţie.

https://www.novayagazeta.ru/

Preşedintele comisiei Bundestag-ului pentru politica externă, Norbert Röttgen, a declarat, de asemenea, într-un interviu pentru Agenţiai AFP, că Guvernul RFG va trebui „să vorbească” cu Francois Fillon, deoarece Röttgen se teme că Fillon poate insista asupra anulării sancţiunilor împotriva Rusiei, transmite GOVORIT MOSCVA.

http://govoritmoskva.ru/

Franţa a calificat anularea sancţiunilor antiruse drept un pas contraproductiv

Ridicarea sancţiunilor aplicate Federaţiei Ruse va slăbi eforturile de soluţionare a crizei în Ucraina şi îi va ceda victoria Rusiei, consideră şeful Ministerului de Externe al Franţei, Jean-Marc Eyraud, informează EHO MOSCVÎ cu referire la REUTERS.

http://echo.msk.ru/

Canada a extins lista de sancţiuni personale împotriva Rusiei

Autorităţile Canadei, în cadrul politicii de exercitare a presiunii asupra Rusiei din cauza situaţiei din Ucraina, au introdus sancţiuni împotriva a încă 15 oameni, inclusiv şase deputaţi în Duma de Stat din partea Crimeii, informează LENTA cu referire la Ministerul canadian de Externe.

https://lenta.ru/

Sancţiunile personale ale Canadei presupun îngheţarea în ţară a activelor, dacă există, precum şi interdicţia de a efectua tranzacţii cu cei aflaţi pe listă, explică RBC.

http://www.rbc.ru/

Extinderea listei antiruse de sancţiuni a Canadei este un pas inamical, după care va urma o reacţie de răspuns, a declarat, pentru TASS, reprezentantul Ambasadei Rusiei în Ottawa, Kiril Kalinin.

http://tass.ru/

Rusia va răspunde la rezoluţia Occidentului împotriva mass-media  ruse

Purtătorul de cuvânt al preşedintelui Rusiei, Dmitri Peskov, a declarat că Rusia intenţionează să ia măsuri de apărare a mass-media ruse în legătură cu adoptarea rezoluţiei de către Parlamentul European, informează RT. https://russian.rt.com/

În rezoluţia parlamentului UE se spune că Moscova desfăşoară în privinţa ţărilor europene „o propagandă ostilă”. Autorii raportului consideră că pentru statele occidentale prezintă o ameninţare postul de televiziune RT, agenţia SPUTNIK, precum şi Fondul „Lumea rusă” şi „Rossotrudnicestvo” din cadrul Ministerului de Externe, transmite RBC.

http://www.rbc.ru/

Putin urmăreşte planurile Ucrainei de a efectua trageri în apropiere de Crimeea

Preşedintele Rusiei, Vladimir Putin, este informat cu privire la planurile Ucraine de a efectua, la 1 şi 2 decembrie, trageri cu rachete în raionul Simferopol din Crimeea, informează FORBES cu referire la purtătorul de cuvânt al lui Putin, Dmitri Peskov.

http://www.forbes.ru/

Ministrul Transporturilor din Rusia, Maxim Sokolov, a declarat anterior că Rusia a discutat cu organizaţia internaţională a aviaţiei civile ICAO planurile Ucrainei de a efectua trageri în zona Crimeii, iar Ministerul Apărării al Rusiei a exprimat un protest părţii ucrainene, informează VEDOMOSTI.

http://www.vedomosti.ru/

Munca asupra „stop-listei” patriotice cu organizaţiile străine non-profit indezirabile este suspendată

Consiliul Federaţiei a decis să suspende munca de formare a aşa-zisei „stop-liste patriotice”, în care anterior au fost incluse organizaţiile indezirabile Rusiei, după părerea senatorilor. Declaraţia a fost făcută de şeful adjunct al Comitetului pentru afacerile externe, Andrei Klimov, transmite INTERFAX.

http://www.interfax.ru/

O sursă a KOMMERSANT în administraţia preşedintelui a menţionat că Consiliul Federaţiei a luat această hotărâre în mod independent. Senatorii au hotărât „să se renunţe public la căutarea de noi duşmani străini”, deoarece preşedintele „solicită Europei să aibă încredere în Rusia şi mizează pe ameliorarea relaţiilor cu SUA în timpul mandatului lui Trump”, consideră expertul.

http://www.kommersant.ru/

Consiliul Federaţiei a propus, în iunie 2015, să fie creată o „stop-listă” patriotică pentru organizaţiile non-profit, activitatea cărora ar fi fost oprită pe teritoriul Rusiei din cauza poziţiei inamicale în raport cu Federaţia Rusă, informează LENTA. Acolo au intrat Fondul „Soros”, „Freedom House”, Fondul „Educaţie pentru democraţie”, Congresul Mondial al Ucrainenilor ş.a.

https://lenta.ru/

Curtea Supremă din Rusia a respins acţiunea în anulare a rezultatelor alegerilor

Curtea Supremă a Rusiei a respins acţiunea partidului „Iabloko” privind anularea rezultatelor alegerilor în Duma de Stat, informează ROSBALT. Declarantul insista că la alegerile în parlament au avut loc multiple încălcări.

http://www.rosbalt.ru/

Preşedintele „Iabloko”, Emilia Slabunova, a declarat că partidul intenţionează să conteste decizia Curţii Supreme a Rusiei la CEDO, informează DOJDI.

https://tvrain.ru/

ECONOMIE

Comanda de stat pentru „Roscosmos” poate fi redusă

Industria spaţială a Rusiei se poate confrunta cu o nouă reducere a finanţării, a declarat primul adjunct al şefului „Roscosmos”, Alexandr Ivanov, transmite INTERFAX.

http://www.interfax.ru/

Şuvalov a declarat că situaţia macroeconomică din Rusia este aproape ideală

În Rusia nu există probleme cu macroeconomia, a declarat la conferinţa „100 de paşi spre un climat investiţional favorabil” primul vicepremier Igor Şuvalov, transmite RNS. După părerea sa, pentru a obţine „o macroeconomie ideală”, trebuie doar „prelucrată inflaţia”.

https://rns.online/

Uliukaev propunea scoaterea „Rosneft” de sub controlul statului

Cu puţin timp înainte de a fi arestat, fostul şef al Ministerului Dezvoltării Economice, Alexei Uliukaev, propunea discutarea posibilităţii de renunţare la controlul de stat asupra „Rosneft”, informează DOJDI cu referire la REUTERS.

https://tvrain.ru/

Fostul ministru planifica reducerea cotei de stat în cadrul „Rosneft” de la 69,5% până la mai puţin de 50%, menţionează ROSBALT.

http://www.rosbalt.ru/

Uliulaev a fost reţinut la 15 noiembrie în baza unor acuzaţii de pretindere şi primire de mită din partea „Rosneft” în schimbul protecţiei la achiziţia acţiunilor „Başneft”, informează MEDUZA. Potrivit anchetei, ministrul a primit de la reprezentanţii companiei două milioane de dolari. Uliukaev îşi neagă vina.

https://meduza.io/

SOCIETATE

În şcolie ruse poate fi introdus un curs de cultură pravoslavnică

Potrivit KOMMERSANT, în şcolile ruse poate să apară disciplina „Cultura pravoslavnică”, prevăzut pentru toată perioada de studii, de la clasa întîi până la a 11-a.

Primul proiect de curs a primit vara trecută o notă negativă din partea experţilor, dar autorii au operat un şir de modificări, iar, săptămâna trecută, Academia Rusă de Educaţie, fără a afişa, a declanşat procesul votării prin corespondenţă, care va dura până la 30 noiembrie.

http://www.kommersant.ru/

Proiectul cursului ţine de cele pe care „participanţii la procesul educaţional” şi le aleg independent: organizaţia educaţională, părinţii şi elevii, transmite SNOB.

https://snob.ru/

Cântăreţul Didier Marouani şi juristul Igor Trunov au fost reţinut la Moscova

Muzicianul francez Didier Marouani şi jurisul său Igor Trunov sunt reţinut la Moscova de către poliţie sub bănuiala de estorcare de bani de la cântăreţul rus Filip Kirkorov, a declarat pentru RIA NOVOSTI avocatul lui Kirkorov, Alexandr Dobrovinski.

https://ria.ru/

Avocatul şi cântăreţul au fost reţinuţi într-o filială a Sberbank, unde trebuiau să se întâlnească cu Kirkorov pentru a semna un acord de reglementare pe cale amiabilă, menţionează TASS. Conflictul muzicienilor este legat de faptul că Marouani l-a acuzat pe Kirkorov de plagierea cântecului „Jestokaia liubov” [iubirea crudă]. Invocând concluzia experţilor, Marouani a susţinut că această compoziţie este o versiune adaptată a cântecului „Symphonic Space Dream”.

http://tass.ru/

Copiii lui Ramzan Kadîrov i-au dăruit antrenorului lor un Porsche

Trei copii minori ai lui Ramzan Kadîrov (de la 9 la 11 ani) i-au dărit antrenorului lor un „Porsche Panamera”. Despre acest fapt campionul Rusiei de arte marţiale integrate, Abdul Kerim-Edilov, a scris pe pagina sa din Istargam, informează EHO MOSCVÎ. Valoarea automobilului, în funcţie de echipament, variază de la 5 la 10 milioane de ruble (152,8 mii de dolari).

http://echo.msk.ru/news/1882544-echo.html

KP reaminteşte că în anul trecut fiului lui Kadîrov, Adam, i-a fost dăruit, cu prilejul zilei sale de naştere, un „Merсedes SLS AMG” în valoare de 12 milioane de ruble (184,4 mii de dolari). Numerele de înmatriculare ale automobilului, de culoare kaki, sunt alcătuite din literele „KAP” (Kadîrov Adam Razanovici) şi cifrele 008 (în onoarea celor opt ai ani băieţelului).

http://www.kp.ru/

MOLDOVA

Rusia poate ridica restricţiile comerciale impuse Moldovei

Rusia poate anula restricţiile fitosanitare la livrările produselor moldoveneşti. La acord preliminar în acest sens s-a ajuns în cadrul discuţiilor de la Moscova a co-preşedinţilor comisiei interguvernamentale moldo-ruse Octavian Calmîc şi Dmitri Rogozin, informează NM. Decizia finală în această chestiune va fi luată în cadrul reuniunii şefilor celor două state, programată pentru începutul anului 2017.

În ceea ce priveşte tema energiei, părţile au convenit că la sfârşitul anului între „Moldovagaz” şi „Gazprom” va fi semnat un contract privind livrarea şi tranzitul gazului pe termen mediu. În afară de asta, protocolul semnat prevede că până la 1 aprilie 2018 pe teritoriul „VDNH” [Expoziţia Realizărilor Economiei Naţionale – nota red.] va fi inaugurat Centrul expoziţional „Moldova”.

http://newsmaker.md/

Observatorii din partea Transnistriei au luat parte la reuniunea comisiei interguvernamentale dintre Federaţia Rusă şi Republica Moldova

La discuţia cu participarea părţii transnistrene atenţia principală a fost acordată problemelor deblocării transportului feroviar de marfă şi a celui automobilistic pe teritoriul Transnistriei, informează NOVOSTI PRIDNESTROVIA.

Ca urmare, s-a reuşit coordonarea includerii în protocolul final a unui şir de formulări de care partea transnistreană era interesată, în special a celor care vizează problemele transportului. Alte propuneri ale Transnistriei vor fi perfectate ca anexă separată a protocolului.

http://novostipmr.com/

Transnistria este gata să-şi reducă forţele armate în cazul stabilizării situaţiei

Informaţiile privind numărul crescut al exerciţiilor militare desfăşurate în Transnistria nu corespund realităţii, a declarat, într-un interviu exclusiv pentru RTR-MOLDOVA, liderul Tiraspolului, Evgheni Şevciuk.

„Exerciţiile au avut loc mereu. Acum sunt mai bine reflectate, demonstrţndu-se caracterul deschis şi transparent al acestor măsuri. Dacă există armată, înseamnă că ea trebuie să se antreneze. Noi am spus-o nu o dată că, dacă vor fi luate măsuri de ordin politic, care ne vor garanta sută la sută siguranţa, atunci noi vom examina chestiunea reducerii forţelor noastre armate”, a menţionat el.

http://rtr.md/

Transnistrenii participă la Forul industrial-inovativ din Kaluga

O delegaţie din capitala Transnistriei participă la Forul industrial-inovativ „Industrie, inovare, tehnologii” din Kaluga. Deplasarea este organizată la invitaţia primarului oraşului Kaluga, Constantin Gorobţov, informează NOVOSTI PRIDNESTROVIA.

În anul 2005, administraţiile oraşelor Kaluga şi Tiraspol au semnat un acord de cooperare şi dezvoltare a relaţiilor interregionale în domeniile ştiinţei, culturii, educaţiei, ocrotorii sănătăţii şi turismului.

http://novostipmr.com/