Reprezentantul administrației Donald Trump la Summitul Inițiativei celor Trei Mări, secretarul pentru Energie Rick Perry, a asigurat marți că Statele Unite sunt un partener energetic de încredere pentru țările din regiune și a denunțat postura agresivă a Rusiei în această privință, arătându-se totodată îngrijorat de creșterea dependenței europene de gazul rusesc.

Calea Europeană scrie că Perry a făcut aceste declarații în condițiile în care Donald Trump i-a transmis lui Klaus Iohannis, în marja summit-ului, că SUA se angajează să rămână un puternic aliat și partener în Inițiativa celor Trei Mări.

“Venim împreună într-un moment vital pentru securitatea noastră energetică. Vrem ca țările din Europa Centrală și de Est să conteze pe Statele Unite ca pe un partener energetic de încredere. SUA sunt în prezent cel mai mare producător de petrol și gaze din lume și suntem nerăbdători să împărțim această realitate energetică cu țările celor Trei Mări pentru ca și ele să își construiască poveștile energetice de succes”, a spus Perry, la finalul 3SI, într-o conferință comună de presă cu președinții României și Croației și cu premierul Poloniei.

”Energia nu trebuie utilizată ca un mijloc coercitiv în politică sau ca o amenințare la adresa securității naționale. Acest lucru este un fapt particular pentru această regiune, unde țările Europei Centrale și de Est continuă să întâmpine provocări la adresa securității energetice din cauza dependenței de un singur furnizor și postura agresivă a Rusiei”, a mai zis Perry.

Faptul că dependența Europei de gazul rusesc a crescut la peste 40%, chiar și în condițiile evenimentelor din vecinătatea Europei, îndeosebi anexarea Crimeei de către Rusia, este un motiv de îngrijorare, a mai arătat înaltul oficial american.

Prin aceste declarații, Perry a făcut referire la construcția gazoductului Nord Stream II între Rusia și Germania, subiect în baza căruia Donald Trump a spus, la summitul NATO din vară, că Berlinul este prizonierul Moscovei.