Președintele Ucrainei, Petro Poroșenko, a semnat decretul prin care Kievul denunță Tratatul de prietenie și cooperare cu Rusia.

Astfel, liderul de la Kiev pune în aplicare o decizie a Consiliului Suprem de Securitate al Ucrainei. Documentul semnat de Petro Poroșenko stipulează că nu va fi prelungit acel Tratat semnat în 1997 și ratificat de Parlamentele celor două țări în 1998, notează ria.ru.

Ca urmare, diplomația ucraineană va anunța ONU și OSCE că acest document nu mai este valabil. Mai mult decât atât, ministrul ucrainean de Externe, Pavel Klimkin, a declarat că autoritățile de la Kiev vor revizui toate tratatele și acordurile semnate cu Rusia.

Amintim că la sfârșitul lunii august președintele Ucrainei, Petro Poroșenko, a cerut Ministerului de Externe de la Kiev să pregătească pechetul de documente necesar denunțării Tratatului de prietenie și cooperare cu Rusia.

Petro Poroșenko a menționat că Ucraina a mers la acest pas înarmată și protejată din punct de vedere juridic. Liderul de la Kiev a subliniat că acest document (Tratatul de prietenie și cooperare) a devenit anacron din cauza comportamentului Rusiei față de Ucraina.

„Tratatul de prietenie” dintre Federația Rusă și Ucraina nu mai are nici o însemnătate. Declarația a fost făcută de președintele Comitetului pentru CSI din Duma de Stat de la Moscova, Leonid Kalașnikov.

Președintele Comitetului pentru relații externe din Consiliul Federației (camera superioară a Parlamentului rus), Serghei Țekov, a spus că denunțarea Tratatului de prietenie va avea efect negativ asupra Ucrainei, nicidecum asupra Rusiei.

Tratatul de prietenie și cooperare între Rusia și Ucraina a fost semnat în 1997 de foștii președinți Boris Elțin și Leonid Kucima. Documentul a fost ratificat în luna ianuarie a anului 1998 de către Rada Supremă de la Kiev, iar în luna februarie de către Duma de Stat a Federației Ruse.

Ucraina și-a închis și reprezentanța sa din CSI, iar la parada dedicată Zilei Independenței, Petro Poroșenko spunea că Ucraina rupe ultimele legături cu trecutul sovietic.