Alexandr Petrov, unul dintre bărbații învinuiți de Londra că ar fi executat atacul asupra lui Serghei Skripal, este totuși agent al serviciilor secrete ruse.

Jurnaliștii de la The Bellingcat și The Insider au intrat în posesia mai multor documente care confirmă apartenența celor doi la serviciile secrete. Jurnaliștii spun că au și mărturii în acest sens.

Potrivit bazei de date a Serviciului Federal de Migrație de la Moscova, reiese că Alexandr Petrov s-ar fi născut în anul 2009, deși oficial acesta este născut la 13 iulie 1979. În arhiva Serviciului de Migrație din Rusia nu există nici o urmă despre Alexandr Petrov decât din momentul în care a primit pașaportul cu care a călătorit în Europa și la Londra. Jurnaliștii ruși menționează că în mod normal în arhiva acestui serviciu se păstrează date despre toate actele de identitate și despre vizele de reședință eliberate, în dosarul lui Petrov nu este absolut nimic.

 

În filele din pașaport este menționat „să nu fie oferite informații”.

 

Mai mult decât atât, fișa de biografie este goală iar sub ștampila „să nu fie oferite informații” mai este scris „strict secret”.

 

Curios este și faptul că pe adresa unde își are viza de reședință Alexandr Petrov, până nu demult a locuit un oarecare Petrov ale cărui acte de identitate sunt diferite de cele ale bărbatului văzut în Londra și Salisbury.

În documentele de îmbarcare în avion s-au păstrat datele celor doi, Petrov și Boshirov, încă o curiozitate apare la examinarea numerelor celor două acte. Pașaportul lui Boshirov are la final cifrele 1294, iar al lui Petrov 1297. Mai mult decât atât, în baza de date al Serviciului Federal de Migrație de la Moscova lipsesc datele despre pașapoartele străine eliberate pe numele celor doi.

Cei doi au mințit în timpul interviului oferit postului de televiziune Russia Today că au planificat din timp călătoria în Marea Britanie. Petrov și Boshirov au cumpărat biletele de avion cu doar o zi înaite de plecare, pe 1 martie. Coincidență sau nu, dar în aceeași zi puțin mai devreme, bilet către Londra a cumpărat și Iulia Skripal, de aceea apare suspiciunea rezonabilă că cei doi s-au grăbit să i-a primul avion spre capitala Marii Britanii.

Un alt lucru curios este și oficiul Serviciul Federal de Migrație unde cei doi au primit pașapoartele. Jurnaliștii de la Moscova susțin că în oficiul nr. 770001 din capitala Rusiei oferă acte doar unor persoane VIP sau unor înalți oficiali.

Alexandr Petrov și Ruslan Boshirov au acordat un interviu postului de propagandă rusesc Russia Today. Cei doi bărbați, care sunt acuzați de tentativă de asasinat asupra lui Serghei și a Iuliei Skripal, spun că au mers în Marea Britanie pentru distracție, iar la Salisbury au fost pentru a vizita Catedrala din localitate.

Președintele rus Vladimir Putin a anunțat că autoritățile i-au găsit pe cei doi bărbați acuzați de tentativa de asasinat asupra lui Serghei și a Iulia Skripal. Liderul de la Kremlin însă nu vede nimic criminal în acțiunile lui Petrov și Boshirov în Anglia.

Amintim că la 5 septembrie, Scotland Yard a anunțat că doi cetățeni ruși sunt oficial suspectați de otrăvirea fostului spion rus Serghei Skripal și a fiicei sale, Yulia.

„”