Doi cetățeni ruși au fost reținuți în Olanda în timp ce încercau să obțină informații despre laboratorul chimic din orașul elvețian Spitz.

Exact în acel laborator au fost efectuate testele în privința atacului de la Salisbury și Amesbury din Marea Britanie, notează NRCHandelsablad și Tages- Anzeiger, citând surse din interiorul serviciilor secrete olandeze.

Incidentul a avut loc la începutul acestui an, însă despre el s-a aflat abia acum. Cei doi ruși aveau asupra lor tehnică ce permite spargerea serverelor. Laboratorul din Spitz a fost de supus unor atacuri cibernetice.

Reținerea celor doi a fost posibilă datorită unei operațiuni speciale, desfășurate de serviciile secrete din Olanda, Elveția și Marea Britanie.

În luna aprilie a acestui an, ministrul rus de Externe Serghei Lavrov sunea că știe despre rezultatele probelor colectate de experți în Salisbury în urma atacului asupra lui Serghei și a Iuliei Skripal.

Atunci, Lavrov făcea referire la surse independente. Șeful diplomației ruse spunea că, de fapt, cei doi ar fi fost intoxicați cu substanța BZ, un compus chimic care ar fi fost elaborat într-un program comun al Marii Britanii și Statelor Unite.

Amintim că Serghei și iulia Skripal au fost găsiți inconștienți la 4 martie 2018 în orășelul Salisbury din Marea Britanie. Experții au confirmat că cei doi au fost otrăviți cu o substanță neuro-toxică numită Noviciok. Serviciile secrete britanice au confirmat că Noviciokul a fost produs în Rusia.