Atentatul asupra fostului colonel GRU Sergei Skripal ar fi putut fi răspuns al autorităților ruse și a lumii criminale pentru colaborarea cu serviciile secrete spaniole în deconspirarea mafiei rusești.

Această versiune a apărut în spațiul public, după ce The New York Times a anunțat că fostul agent GRU a colaborat cu Serviciile secrete spaniole.  Jurnaliștii spanioli Cruz Morcillo și Pablo Munoz au reușit să vorbească cu Alexandr Litvinenko, înainte de asasinarea sa.

Fost maior FSB, Litvinenko s-a întâlnit cu ei la scurt timp după ce în Spania a fost reținut Zaharii Kalașov, alias „Șakro cel tânăr”, un cap al mafiei rusești în rang de hoț în lege de origine georgiană, dar cu pașaport rusesc. Ulterior, Kalașov a fost condamnat la ani grei de închisoare pentru spălare de bani, fals în acte, trafic de arme și de droguri, notează The Insider.

Alexandr Litvinenko le-a mărturisit că Zaharii Kalașov ar fi colaborat cu GRU și că ar fi fost însărcinat de guvernul de la Moscova să livreze arme prin contrabandă milițiilor kurde din Turcia, pentru ca Rusia să poată face presiuni asupra Guvernului de la Ankara. Fostul agent FSB a spus că în anii 90 Kalașov a mers în Cecenia într-o operațiune de eliberare de ostatici. El a intermediat schimbul de prizonieri între ceceni și ruși. Atunci, Kalașov i-ar fi spus lui Litvinenko că acționează la indicația GRU.

Alexandr Litvinenko le-a mai povestit jurnaliștilor spanioli și despre un al cap a lumii interlope ruse, Tariel Oniani alias Taro, un georgian cu pașaport rusesc care conducea clanul din Kutaisi. Fostul maior FSB a povestit că era pe punctul de a-l aresta pe Oniani, însă șeful său i-a ordonat să nu o facă.

Litvinenko a dat și numele unor șefi din FSB dar și din politica rusă care ar fi organizat traficul de heroină din Afganistan, prin intermediul mafiei rusești. În acest trafic ar fi fost implicați Hoholkov, un șef din FSB, oligarhul Mihail Ciornîi și Veaceslav Ivankov alias Yaponcik, ultimul ucis în 2008 cu două focuri în burtă dintr-o armă cu lunetă (crima nu a fost descoperită).

Alexandr Litvinenko a fost otrăvit cu Poloniu 210 în toamna anului 2006. În cazul lui Litvinenko, Marea Britanie îi acuză pe Andrei Lugovoi, fost agent FSB, actual deputat în Duma de Stat și pe Dmitrii Kovtun.

Tot în acea perioadă, Poliția spaniolă a reținut mai mulți capi ai Mafiei ruse Serghei Butorin și Marat Poleansky din fruparea criminală Orehoskoe și Andrei Pîlev din Medvedkovo.

Butorin și poleansky au fost condamnați în Spania pentru păstrare ilegală de arme și droguri și pentru falsificare de acte, iar Pîlev a fost extrădat în Rusia.