Dmitri Rogozin şi Evgheni Şevciuk, cu pufuşor pe botişor în dosarul de spionaj intentat moldovencei Karina Ţurcan, fostă membră în comitetul de conducere al companiei semi-publice de electricitate Inter-RAO. Anchetatorii, potrivit surselor, ar putea avea întrebări către actualul director al Roskosmos și fostul lider de la Tiraspol.

Cel puțin așa susține jurnalistul rus Mihail Zîgari autor al mai multor cărți despre culisele puterii de la Kremlin. Pe canalul său de pe Telegram, Zîgari menționează că Rogozin, Șevciuk și Țurcan sunt legați prin schema de vânzare a energiei electrice către malul drept al Nistrului prin intermediul Energokapital.

Jurnalistul rus menționează că Centrala Termoelectrică din Transnistria aparține Inter RAO și intra în sfera de responsabilitate a moldovencei acuzate de spionaj în favoarea României. Mihail Zîgari subliniază că, fără girul lui Rogozin (care era pe atunci reprezentantul special a lui Putin în Transnistria), Șevciuk și Țurcan nu ar fi putut face nimic. Jurnalistul rus menționează că Centrala Termoelectrică din Transnistria folosește gaz rusesc pentru care nu plătește, iar veniturile din vânzarea energiei electrice nu veneau în conturile companiei, ci în buzunarul firmei Energokapital.

Evghenii Șevciuk acum se află în Rusia și se bucură de protecția lui Dmitri Rogozin, scrie Mihail Zîgari, iar în Transnistria pe numele său au fost deschise 7 dosare penale.

Amintim că anterior, MK a scris că Carina Țurcan, moldoveanca acuzată la Moscova de spionaj în favoarea României, ar fi dorit să vândă către România Centrala Termoelectrică din Transnistria. Acest lucru a reieșit din convorbirile telefonice ale fostei membre a Consiliului de Administrare al Inter RAO.

Karina Țurcan a declarat că nu a avut acces la secrete ale statului rus și că speră să aibă parte de un proces deschis.

Amintim că managerul INTER RAO Karina Țurcan a fost arestată la 15 iunie pentru spionaj în favoarea României și riscă până la 20 de ani de închisoare. Femeia pledează nevinovată.