Autoritățile franceze au elaborat un raport potrivit căruia posturile rusești Sputnik și Russia Today sunt considerate drept propagandistice, iar jurnaliştilor nu li se recomandă acreditarea la aceste surse media.

Raportul, „Manipularea informațională, o provocare pentru democrațiile noastre” a fost elaborat de Centrul de analiză, prognozare și strategie din cadrul Ministerului Apărării și de către Centrul de cercetări strategice de pe lângă Ministerul Apărării de la Paris.

În documentul de 200 de pagini se conțin exemple concrete relativ la faptul că Moscova, prin intermediul acestor surse, încearcă să manipuleze opinia publică și se implice în treburile interne ale unor state. Sunt aduse exemple din Ucraina, Marea Britanie şi exemple vizând alegerile prezidențiale din SUA din 2016.

Autorii raportului propun și 80 de recomandări în virtutea cărora pot fi verificate și identificate știrile false. Ei menționează că jurnaliștilor care produc asemenea material propagandistic trebuie să li se spună pe nume şi, ca atare, să nu li se mai acorde licenţe.

Anul trecut, și autoritățile de la Washington au declarat postul rusesc de televiziune Russia Today drept un "agent străin". Moscova a adoptat, în replcă, o lege ce permite declararea surselor media drept agenți străini.