Austriecii critica invitația președintelui rus Vladimir Putin la nunta șefului Ministerului de Externe al Austriei, Karin Kneissl. Politologul austriac Gerhard Mangotte afirma ca vizita președintelui rus dăunează imaginii Austriei.

„Ea dă naștere unei suspiciuni că Austria este „calul troian” al Rusiei în UE”, afirma politologul. În plus, potrivit analistului, Putin are posibilitatea astfel sa demonstreze că nu este deloc izolat, ci dimpotrivă – sunt fericiti să-l accepte în înalta societate a unei țări UE, scrie Deutsche Welle citat de paginaderusia.ro.

Insa dincolo de aspectul de imagine, austriecii sunt ingrijorati de costurile suplimentare pe care bugetul public trebuie sa le suporte în vederea asigurarii securitatii președintelui rus pe durata aflarii sale în Styria. Guvernul va mobiliza câteva sute de polițiști și membri ai unității speciale „Cobra”. Reprezentantii departamentului de poliție din Styria explica ca măsurile sunt impuse de legea privind poliția și obligațiile în conformitate cu dreptul internațional. Costurile legate de asigurarea securității presedintelui rus vor fi acoperite de Ministerului Afacerilor Interne al Austriei.

În același timp, presa austriacă reamintește că vizita lui Putin la Viena, de acum două luni, i-a costat pe contribuabilii austrieci 0,42 milioane de euro.

Între timp, deputatii din fracțiunea „Verzilor – Alianța Liberă Europeană“ i-au cerut lui Kneissl să demisioneze, iar in cazul in care ea nu face acest lucru, cancelarul Sebastian Kurz sa-i ceara demisia.

Amintim, pe 18 august, în drumul sau spre Berlin, presedintele rus intenționează să participe la nunta ministrului austriac de externe, Karin Kneissl.