Lobbyista Anei Ursachi și a lui Veaceslav Platon, Ludmila Kozlovska, a fost expulzată ieri din Polonia și a primit interdicție pe teritoriul Uniunii Europene, fiind bănuită de colaborare cu serviciile secrete rusești, scrie publicația poloneză wiadomosci.onet.pl.

Potrivit sursei, activista Kozlovska venea de la Bruxelles și a fost luată de polițiștii polonezi chiar de pe aeroport. Aceasta și-a petrecut noaptea în aeroport, iar dimineață a fost expulzată în Ucraina, stat al cărei cetățean este.

Autoritățile poloneze susțin că decizia ține de interesul național al statului. 

Vezi și: Lobbyștii lui Năstase, Ursachi & Co, acuzați de finanțare din Rusia și implicare în războiul hibrid

În același timp, experții polonezi consideră că Fondul "Open Dialog", condus de Kozlovska, autodeclarat drept pro-ucrainean și anti-rus, promovează, de fapt, în mod tacit, interesele Kremlinului în UE.

Kozlovska deține cetățenia Federației Ruse cu reședința în Crimeea ocupată 

Conform unui raport prezentat anul trecut în Parlamentul European (https://www.dropbox.com/s/kyps6wsljcffmoc/ODFRaportR5KP.pdf), Fundația "Open Dialog", un ONG specializat în lobby în instituțiile europene, înregistrat în Polonia de ucraineanca Ludmila Kozlovska, este acuzată de înrolare de partea serviciilor speciale rusești în războiul hibrid purtat de Rusia împotriva Occidentului.

Conform raportului, fratele Ludmilei Kozlovska, Piotr Kozlovsky, care figurează în calitate de finanțator al ONG-ului, este proprietarul întreprinderii ZSS Mayak din Crimeea (orașul Sevastopol), specializate în furnizarea utilajelor speciale flotei militare ruse. În conformitate cu raportul prezentat, ZSS Mayak este sub controlul FSB, fiind furnizor de utilaje speciale pentru submarinele militare nucleare rusești.

Deși Kozlovska a negat acuzațiile, replicând că fratele său ar fi vândut ZSS Mayak încă în 2003, iar după anexarea Crimeei de către Rusia în 2014 acesta ar fi emigrat în SUA, informațiile au fost calificate ca fiind false de presa din Polonia și Ucraina (https://coolyanews.info/prorossijskie-obschestvennye-organizacii-v-es-gibridnoe-oruzhie-kremlya.html), care a stabilit că, în conformitate cu registrele întreprinderilor din Federația Rusă, Piotr Kozlovsky, care deține și cetățenia rusă, figurează până în prezent în calitate de proprietar al ZSS Mayak. 

Mai mult, "Open Dialog" a primit donații și de la cetățenii Federației Ruse Andrei Brovcenko și  Arkadi Agarkov, care conduc companii subsidiare ale ZSS Mayak de pe teritoriul Rusiei. În replică, unica scuză a Ludmilei Kozlovska este că ONG-ul nu este responsabil de verificarea provenienței banilor primiți de la donatori.

De notat că Fundația "Open Dialog" a figurat anterior în investigații jurnalistice (DESCHIDE.MD), fiind finanțată și de oligarhul kazah Mukhtar Ablyazov, condamnat de justiția din Marea Britanie pentru spălare de bani și devalizarea BTA Bank din Kazahstan.

ONG-ul este cunoscut printr-un lobby agresiv făcut în instituțiile europene în favoarea lui Ablyazov și împotriva dușmanilor geopolitici principali ai Rusiei în Europa de Est, Polonia și Ucraina. În 2016, după reținerea la Kiev a „raiderului nr.1 în CSI” și, totodată, a agentului FSB Veaceslav Platon și extrădarea acestuia în Republica Moldova, și țara noastră a intrat în vizorul Fundației "Open Dialog". Aceasta a început să pună presiune internaţională pe autorităţile de la Chişinău și să facă lobby pentru eliberarea lui Veceslav Platon, care este condamnat la 18 ani de închisoare, precum și pentru partidele pro-ruse de la Chișinău, cum ar fi cel condus de Renato Usatîi.

Usatîi a sponsorizat deplasări la conferințele Fundației "Open Dialog" pentru Maia Sandu și Andrei Năstase. Aceste acțiuni sunt calificabile drept diversiuni dirijate, sub paravanul ONG-ului, de finanțatorii din Rusia în cadrul războiului hibrid dus de Kremlin și serviciile speciale de la Moscova în Europa de Est.

De asemenea, Fundația "Open Dialog" are legături strânse cu activiștii pro-ruși, formatorii de opiniei și activiștii civici de la Chișinău, precum Alexei Tulbure, Alexandr Petcov, Ana Ursachi, Grigori Petrenco și jurnalista Natalia Morari.