Flota rusă a Mării Negre are captabilităţi care să îi permită să monitorizeze nava de luptă USS Carney, care a intrat duminică în această mare.

Amiralul Vladimir Komoiedov, care a comandat Flota Mării Negre până în 2002 iar apoi a condus Comisia de Apărare a Parlamentului de la Moscova, a declarat pentru TASS că „forţele şi resursele din Crimeea şi de pe coastele Mări Negre sunt suficiente pentru a monitoriza regiunea şi putem urmări mişcările acestor distrugătoare fără să cerem întăriri de la forţele noastre din Mediterana”.

Komoiedov a făcut aluzie la distrugătorul USS Carney, din clasa Arleigh Burke, care a intrat duminică în Marea Neagră cu scopul de a desfăşura operaţiuni de securitate maritimă şi de a îmbunătăţi capacitatea de interoperabilitate cu aliaţii şi partenerii din regiune, potrivit unui comunicat al Flotei a 6-a americane. Distrugătorul este echipat cu sistem de apărare antirachetă Aegis, similar celui de la Deveselu

Navele SUA operează cu regularitate în Marea Neagră, prin rotaţie înbaza convenţiilor internaţionale. Ultima oară, USS Carney a intrat în Marea Neagră în luna ianuarie.

„Capabilităţile noastre militare acoperă Marea Neagră de-a lungul şi de-a latul, aşa încât nu cred că trebuie să ne facem griji din cauza prezenţei americanilor în Marea Neagră”, a mai spus amiralul Komoiedov.

Sursa: stirileprotv.ro