Unii dintre cei mai bogați oameni de afaceri din Rusia au pierdut peste 3 miliarde de dolari într-o singură zi. Se întâmplă după ce un consilier economic al președintelui Vladimir Putin a propus creșterea taxelor pentru companiile metalurgice și miniere, scrie Mediafax.

Potrivit sursei citate, Andrey Belousov, consilierul economic care a făcut propunerea, a numit 14 companii cu operațiuni în producția de oțel, în minerit sau în producția petrochimică.

Dintre acestea, cele mai mari pierderi au fost suferite de Novolipetsk Steel, controlată de Vladimir Lisin. Acesta are o avere estimată de Forbes la 18,5 miliarde de dolari. Bloomberg Billionaires Index arată că fima lui Lisin a suferit o pierdere de 832 de milioane de dolari.

Pierderi semnificative au mai fost suferite de compania mineră şi producătoare de oţel Evraz, al cărui pachet majoritar de acţiuni este controlat de Roman Abramovich, precum și de Sibur Holding PJSC, compania petrochimică a lui Leonid Mikehlson. Cea din urmă a pierdut 182 de milioane de dolari.

Planul lui Andrey Belousov arată că noua creștere de taxe are menirea de a strânge 7,5 miliarde de dolari pe an. De asemenea, vizate ar mai fi şi domeniul chimicalelor şi al fertilizatorilor.