Poliția din districtul britanic Wiltshire a cheltuit peste 10 milioane de lire sterline [12,9 milioane de dolari] pentru investigarea celor două cazuri de intoxicare cu noviciok care a avut loc la Amesbury și Salisbury.

Cea mai mare parte a chetuielilor (peste 7 milioane de lire) au fost cheltuite pentru racolarea specialiștilor și a tehnicii pentru expertizele chimice și radiologice care au fost efectuate. Altele 1,3 milioane au fost cheltuite pentru plata orelor lucrate în plus de către colaboratorii poliției din Wiltsheire. Peste 347 de mii de lire au fost cheltuite pentru cumpărarea de noi autoturisme ale Poliției care au putut fi afectate de substanța neuro-toxică, notează The Guardian.

Această sumă nu include și cheltuielile Scotlan Yard, care a investigat persoanele din în spatele atacului, de la organizatori până la cei care au executat. 

Serghei și Iulia Skripal au fost găsiți inconștienți într-un parc din orășelul britanic Salisbury la 4 martie 2018. După mai bine de două luni de tratament, cei doi și-au revenit. Între timp Londra a anunțat că cei doi au fost otrăviți cu o substanță neuro-toxică numită Noviciok și a învinuit Rusia de atac chimic pe teritoriu NATO.

Marea Britanie a expulzat 23 de diplomați ruși. În semn de solidaritate, alte peste 20 de state occidentale au expulzat peste 100 de diplomați ruși. Moscova a respins toate acuzațiile și a răspuns simetric la expulzarea diplomaților.

La începutul lunii iulie, un bărbat și o femeie au ajuns la spital, cu aceleași simptome. Incidentul a avut loc în orășelul Amesbury, la doar câțiva kilometrm de Salisbury.

Ulterior s-a stabilit că cei doi s-au intoxicat cu aceeași substanță neuro-toxică. Femeia intoxicată la Amesbury a murit, iar concubinul său a supraviețuit. Fratele bărbatului intoxicat a declarat că acesta a găsit o sticluță de parfum pe o stradă din Salisbury și ia dăruit-o concubinei sale.

Serviciile secrete britanice au anunțat că, în ambele cazuri, au fost folosită aceeași susbstanță care provine dintr-un laborator secret din regiunea Saratov, Rusia. Oamenii legii din Marea Britanie au mai stabilit că atacul asupra lui Serghei Skripal și a fiicei sale Iulia a fost executat de un comandou din 4 persoane, iar liderul grupului era un agent FSB, cu pseudonimul "Gordon". Acesta ar fi activat anterior în una dintre țările baltice.

CNN scria că doi dintre suspecții în cazul otrăvirii lui Serghei și a Iuliei Skripal au părăsit teritoriul Marii Britanii. Identitatea acestora ar fi fost stabilită cu ajutorul unui sistem de recunoaștere.