Grecia refuză să acorde vize reprezentanților Bisericii Ortodoxe Ruse (BOR), după agravarea relațiilor acesteia cu Patriarhia Ecumenica a Constantinopolului. Cauza conflictului este problema acordarii autocefaliei Bisericii Ortodoxe Ucrainene, scrie BBC, citând surse bisericesti.

„Aceasta este politica guvernului grec, acum preoții BOR sunt percepuți ca potențiali spioni și agenți de influență”, a spus o sursă apropiată de Patriarhia Constantinopolului.

La rândul lor, și BOR și Patriarhia Ecumenica au afirmat că problemele legate de vizele pentru clerul bisericii ruse sunt legate de procesul de acordare a Tomosului autocefaliei Bisericii Ortodoxe a Ucrainei.

„Patriarhia de Constantinopol se luptă cu Biserica rusă pentru influență în lumea ortodoxă. Între Patriarhiile din Moscova și Constantinopol sunt acum relații ascuțite din cazua Ucrainei. – a declarat o sursă apropiată de Sinodul Bisericii Ortodoxe Ruse.

În iulie, Grecia a expulzat doi diplomați ruși, care au fost acuzați că au finantat proteste împotriva acordului de redenumire a Macedoniei. Totodata, Grecia a blocat intrarea în țară pentru alți oficiali ruși. Atena i-a acuzat pe diplomații ruși de încercare nereușită de a mitui pe funcționarii greci și pe capii bisericii ortodoxe grecești pentru a obține influență asupra clerului din Athos.

Sursa: paginaderusia