Departamentul de Stat american anunță că SUA vor introduce noi sancțiuni contra Rusiei începând cu data de 22 august anul curent.

Sancțiunile vor fi impuse în legătură cu incidentul din Salisbury, notează Interfax. Instituția nu a precizat ce măsuri vor fi impuse și ce persoane fizice sau juridice vor fi vizate.

„Statele Unite au stabilit, în virtutea Legii din 1991 privind controlul armelor chimice şi biologice şi eliminării mijloacelor de război, că Guvernul Federaţiei Ruse a utilizat arme chimice sau biologice prin încălcarea legislaţiei internaţionale sau a folosit arme chimice sau biologice letale împotriva propriilor cetăţeni”, a declarat miercuri seară Heather Nauert, purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat.

Amintim că la 4 martie fostul colonel GRU, Serghei Skripal și fiica acestuia Iulia au fost găsiți inconștienți pe o bancă din orășelul britanic Salisbury. Specialiștii au stabilit că cei doi au fost intoxicați cu o substnță neuro-toxică numită Noviciok. Londra a acuzat Moscova de folosirea armelor chimice pe teritoriu britanic. Moscova a respins acuzațiile.

Guvernul Marii Britanii a expulzat 23 de diplomați ruși în semn de protest. Solidare cu Marea Britanie au fost peste 20 de state occidentale care au expulzat peste 100 de diplomați ruși.

SUA a impus primele sancțiuni împotriva Rusiei în anul 2014 după anexacrea peninsulei Crimeia. Ulterior au fost impuse sancțiuni pentru declanșarea conflictului din Donbas, ulterior pentru implicarea în alegerile din SUA.