Un avion de luptă Eurofighter Typhoon 2000, care aparține forțelor spaniole, a lansat, din greșeală, o rachetă care a căzut în apropiere de granița Rusiei.

Potrivit Daily Mail, în timpul unui exercițiu care a avut loc în statele baltice, aparatul de zbor a lansat o rachetă aer-aer cu 10 kg de explozibil.

Deși proiectilul trebuia să se autodistrugă, ceva nu a funcționat bine și a căzut pe teritoriul Estoniei, în apropiere de granița cu Rusia.

Uimitorul incident este extrem de regretabil. Din fericire, nimeni nu a fost rănit.

Sunt sigur că forțele estoniene vor coopera cu aliații noștri, vor analiza toate circumstanțele și vor avea grijă să nu se mai întâmple niciodată un astfel de eveniment”, a transmis premierul Estoniei, Juri Ratas.

Toate exercițiile din zonă sunt suspendate în acest moment, până la terminarea anchetei.

‘Secretarul general şi-a exprimat regretul în legătură cu acest incident şi a oferit sprijinul total al NATO în anchetarea’ celor întâmplate, a declarat un purtător de cuvânt al organizaţiei, Piers Cazalet.

Avionul care a lansat accidental racheta făcea parte din misiunea de supraveghere şi de control a NATO, desfăşurată în spaţiul aerian al Estoniei, Letoniei şi Lituaniei. Aparatul Eurofighter efectuase manevre de antrenament cu aparate franceze şi a tras accidental o rachetă aer-aer, fără a provoca daune. Aparatele implicate sunt două Eurofighter spaniole şi două franceze Mirage 2000.

Avioanele care au participat la respectivele manevre au revenit fără incidente la baza aeriană Siauliai, în Lituania.

Într-o convorbire telefonică, premierul eston i-a cerut miercuri explicaţii lui Stoltenberg despre ceea ce s-a întâmplat, apreciind că este un ‘incident grav’ şi exprimându-şi îngrijorarea.

NATO declară că, din 2004, misiunea sa în ţările baltice a apărat spaţiul aerian al regiunii şi subliniază că Alianţa este ‘angajată’ în apărarea membrilor săi. ‘Vom continua să protejăm spaţiul aerian al aliaţilor noştri din regiunea baltică’, a adăugat purtătorul de cuvânt citat.