Zece state care fac parte din grupul de prieteni ai Georgiei, între care Statele și România, au publicat marți o declarație comună prin care își reafirmă sprijinul pentru suveranitatea şi integritatea teritorială ale acesteia la zece ani de la conflictul ruso-georgian în urma căruia Osetia de Sud și Abhazia au devenit provincii separatiste susținute de Federația Rusă, scrie caleaeuropeană.ro

”Reafirmăm sprijinul nostru deplin pentru suveranitatea și integritatea teritorială a Georgiei în cadrul frontierelor sale recunoscute pe plan internațional. La zece ani de la invazia militară a Georgiei, rămânem profund îngrijorați de ocuparea continuă a teritoriilor georgiene și subliniem necesitatea soluționării pașnice a conflictului, pe baza respectării depline a Cartei ONU, a Actului Final de la Helsinki și a principiilor și normelor fundamentale ale dreptului internațional”, se arată în declarația comună semnată de zece state membre ale OSCE: Canada, Cehia Estonia, Letonia, Lituania, Marea Britanie, Polonia, România, Suedia, Ucraina și Statele Unite ale Americii.

Mesaje similare au fost transmise marți și de către șefa diplomației europene, Federica Mogherini și miniștrii de Externe din Polonia și țările baltice. Unilateral, Ministerul român al Afacerilor Externe și-a reiterat sprijinul ferm pentru integritatea teritorială și suveranitatea Georgiei în granițele recunoscute internațional.

În declarația citată, cele zece state, dintre care nouă sunt membre NATO îndeamnă ”Federația Rusă să-și inverseze recunoașterea așa-numitei independențe a regiunilor georgiene Abhazia și Osetia de Sud”.

Recunoașterea aspirațiilor euro-atlantice ale Georgiei, validate ca atare la summitul NATO de la București din 2008, a fost urmată de războiul ruso-georgian la capătul căruia Osetia de Sud și Abhazia au devenit provincii separatiste susținute de Federația Rusă. Un acord de pace a fost mediat de către preşedintele francez de la acea vreme Nicolas Sarkozy, dar Moscova a recunoscut independenţa celor două regiuni separatiste georgiene – Osetia de Sud şi Abhazia – unde menţine de atunci o puternică prezenţă militară.

În context, declarația semnată de cele zece țări solicită Rusiei să „implementeze integral acordul de încetare a focului mediat de Uniunea Europeană” în 2008 și care prevede retragerea forțelor rusești de pe teritoriile ocupate ale Georgiei.

Această solicitare prinde un nou contur în condițiile în care în Declarația Finală a Summit-ului NATO de la Bruxelles, aliații au cerut, în premieră într-un document oficial al Alianței, retragerea trupelor rusești staționate ilegal în Republica Moldova, Georgia și Ucraina.

Declarația comună a celor zece țări este disponibilă integral aici.