În cursul discuţiei tete-a-tete de două ore dintre Putin şi Trump, liderul rus i-a transmis colegului său o notă cu propuneri în domeniul securităţii strategice. Documentul a intrat ulterior în posesiunea cotidianului american POLITICO.

În timpul întâlnirii la Helskinki, Vladimir Putin i-a transmis lui Donald Trump un document conţinând un şir de propuneri privind dezarmarea reciprocă.

Textul i-a fost transmis lui Trump în cursul negocierilor de două ore dintre liderii ţărilor, negocieri care au avut loc tete-a-tete, afirmă publicaţia. Documentul este intinulat Dialog asupra problemei controlului înarmărilor. După cum afirmă pubicaţia, sursa scurgerii documentului sunt persoanele oficiale ruse, implicate în organizarea întâlnirii.

Conform textului documentului, Moscova şi-a exprimat disponibilitatea spre normalizarea relaţiilor dintre cele două ţări în domeniul controlului înarmărilor. Între altele, în lista de propuneri se conţine ideea prelungirii cu cinci ani a Acordului cu privire la controlul armelor de ofensivă (CHB-III), ce limitează volumul arsenalelor nucleare. Acest acord, semnat de către Dmitri Medvedev şi Barack Obama în anul 2010, e calculat pentru 10 ani, cu o posibilă prelungire pentru încă cinci ani conform unei înţelegeri reciproce. Acordul limitează numărul focoaselor nucleare şi al purtătorilor de armament nuclear.

De asemenea, în lista de propuneri transmisă de Putin se conţine ideea încheierii unui noi acord ce ar limita amplasarea armamentului în cosmos.

Documentul prevede o posibilă creare a unui mecanism de consultări ce presupun desfăşurarea de negocieri în formatul 2+2 între şefii structurilor de apărare şi ale celor de externe din Rusia şi SUA. În afară de asta, Kremlinul a avut iniţiativa începerii unor consultări de experţi pentru „depistarea armelor destabilizatoare şi evidenţa lor în cadrul mecanismului de control al armamentului”.

Casa Albă a refuzat să confirme sau să conteste autenticitatea documentului intrat în posesiunea POLITICO. În acelaşi timp, reprezentantul Consiliului de Securitate Naţională, Garrett Marquis, a declarat că preşedinţi n-au făcut niciun schimb de propuneri în formă scrisă.

Acest fapt contrazice cuvintele lui Putin însuşi, care a anunţat, în cadrul conferinţei de presă desfăşurată la finele negocierilor, transmiterea către Washington a unei note  cu „un şir de propuneri concrete”.

„Consider că este important – noi am vorbit despre asta – de a pune la punct dialogul asupra problemelor strabilităţii strategice şi nerăspândirea armelor de distrugere în masă. Noi le-am transmis colegilor americani o notă cu un şir de propuneri concrete pe această temă”, declara liderul rus.