Comisia Europeană a îndemnat țările din cadrul uniunii Europene să reducă acordarea așa-numitelor „pașapoarte de aur” cetățenilor ruși, chinezi sau din alte țări ex-sovietice.

Așa-numitele „pașapoarte de aur” sau permise de ședere pe teritoriul UE sunt acordate persoanelor care cumpără locuințe sau alte imobile sau investesc anumite sume de bani în economia UE, notează Der Spegel.

Comisarul european pentru Justiție, Vera Iurova a declarat că deja în toamna acestui an Bruxellesul va publica noile reguli privind acordarea cetățeniei și a permiselor de ședere. Potrivit acesteia, „UE urmărește cu îngrijoare situația în jurul așa-numitor pașapoarte de aur.”

„În ultim aperioadă în tot mai multe state membre UE sunt acordate pașapoarte celor care investesc bani mulți”, a spus Iurova atrăgând atenția asupra celor care cumpără imobile foarte scumpe.

„UE nu trebuie să devină refugiu pentru reprezentanți ai lumii criminale, pentru oameni corupți cu bani murdari”, a menționat Comisarul european.

Anterior șeful delegației UE la Chișinău, atenționa autoritățile moldovenești despre riscurile în cazul acordării cetățeniei republicii Moldova persoanelor care investesc în țara noastră. Un proiect de lege în acest sens a fost promovat de către guvernarea de la Chișinău. proiectul prevede că orice persoană care investește cel puțin 250 de mii de euro în economia Moldovei poate beneficai de cetățenia statului nostru. Dintre aceștia 100 de mii trebuie să fie investiții nerambursabile.