POLITICĂ

Fiul lui Trump a discutat cu adepţii „poziţiei ruse” în privinţa Siriei

Donald Trump junior a avut la Paris, în data de 11 octombrie, o întâlnire al un grup de experţi pentru discutarea reglementării situaţiei din Siria, informează RBC cu referire la THE WALL STREET JOURNAL. La reuniune au luat parte diplomaţi, oameni de afaceri şi politicieni, dispuşi să colaboreze cu Rusia în scopul reglementării conflictului din Siria.

http://www.rbc.ru/

Este vorba, între alţii, de fostul președinte al Turciei, Abdullah Gul, de fostul secretar general al ONU, Kofi Annan, și de James Rubin, purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat al SUA, care, de asemenea, a participat la campania prezidențială a lui Hillary Clinton, menţionează DOJDI.

https://tvrain.ru/

Ministerul Apărării a răspuns la apelul SUA de a nu contribui la livrarea de combustibil în Siria

Coaliţia internaţională anti-tero, condusă de SUA, „poate doar visa” la succesele pe care a reuşit să le obţină forţele armate ruse în Siria. După cum informează DOJDI, în felul acesta reprezentantul oficial al ministerului amintit, Igor Konaşenkov, a comentat apelul Departamentului de Stat al SUA de a nu susţine tancurile petroliere ale Rusiei, care livrează combustibil grupului aerian al Federaţiei Ruse în Siria.

http://www.newsru.com/

La 22 noiembrie a devenit limpede că tancurile ruseşti livrează combustibil pentru avioanele cu reacţie din Siria prin apele teritoriale ale UE, ocolind sancţiunile, transmite RBC. Între altele, tancurile ruseşti au intrat în porturile Greciei şi Ciprului, care sunt membre ale UE.

http://www.rbc.ru/

UE va lua o hotărâre privind sancţiunile împotriva Federaţiei Ruse până la Summit-ul din decembrie

Uniunea Europeană va lua o hotărâre privind sancţiunile economice împotriva Rusiei până la Summit-ul din decembrie. Potrivit afirmaţiilor şefului Consiliului European, Donald Tusk, poziţia UE privind regimul de sancţiuni pentru Rusia rămâne neschimbată, deoarece „este legată inechivoc de realizarea deplină a acordurilor de la Minsk”, transmite TASS.

http://tass.ru/

Finlanda neagă ameninţarea din partea complexelor de rachete ale Federaţiei Ruse din apropierea Kaliningradului

Ministrul Apărării din Finlanda, Jussi Niinistö, a spus că nu vede o ameninţare directă în dislocarea de către Rusia a complexului de rachete de coastă „Bastion” în Kaliningrad, informează KOMMERSANT. Totodată, el a recunoscut că astfel de acţiuni pot conduce la anumite consecinţe, fie şi întâmplătoare.

http://www.kommersant.ru/

Ministrul a remarcat că Federaţia Rusă poate să prezinte, potenţial, o ameninţare pentru mica ţară scandinavă, dar el nu vede astfel de stări de spirit în sânul conducerii ruse, transmite INTERFAX.

http://www.interfax.ru/

Kievul cere anchetarea incinerării drapelului ucrainean în centrul Moscovei

Ministerul Afacerilor Externe al Ucrainei le-a exprimat autorităţilor ruse un protest din cauza incidentului care a avut loc la 22 noiembrie în centrul Moscovei, când, lângă Centrul Naţional al Culturii Ucrainei i s-a dat foc unui drapel ucrainean, informează GAZETA.RU.

https://www.gazeta.ru/

Reprezentantul oficial al Ministerului Afacerilor Externe din Rusia, Maria Zaharova, a condamnat „acţiunile barbare” din preajma Centrului ucrainean al Culturii din Moscova, transmite KOMMERSANT. După spusele sale, demersul corespunzător a fost remis organelor de drept.

http://www.kommersant.ru/

El a adăugat, totodată, că în Ucraina atacurile asupra instituţiilor ruse rămâne fără urmări, menţionează LENTA.

https://lenta.ru/

Un fost angajat al Flotei Mării Negre a fost reţinut pentru spionaj în favoarea Ucrainei

FSB a reţinut, la Sevastopol, un fost angajat al comandamentului Flotei Mării Negre, Leonid Parhomenko, informează MEDUZA. El este suspectat că lucrează pentru Direcţia principală de informaţii a Ministerului Apărării al Ucrainei şi de divulgarea secretului de stat unei ţări străine.

https://meduza.io/

Ministerul Apărării al Ucrainei a calificat aceste informaţii drept „o provocare prin folosirea bazei de date care se află pe teritoriul Crimeii anexate”, informează VEDOMOSTI.

http://www.vedomosti.ru/

SBU a percheziţionat terminalul maritim al unui om de afaceri rus

Serviciul de Securitate al Ucrainei a efectuat percheziţii în birourile unui terminal maritim din regiunea Odesa, care aparţine unui om de afaceri rus, informează LENTA. Ancheta are loc, de asemenea, şi în apartamentele şi casele managerilor terminalului.

https://lenta.ru/

Serviciul special a legat percheziţia de dosarul privind însuşirea a 6 milioane de dolari reprezentând taxele percepute navelor, informează RBC. Numele omului rus de afaceri şi denumirea companiei nu sunt comunicate.

http://www.rbc.ru/

Secretarul general ales al ONU i-a mulţumit lui Putin în limba rusă

Preşedintele Federaţiei Ruse, Vladimir Putin, l-a felicitat cu ocazia alegerii pe noul secretar general al ONU, Antonio Guterres, în timpul vizitei sale la Moscova. În replică, Guterres i-a mulţumit lui Putin în limba rusă, informează RBC.

http://www.rbc.ru/

În cursul discuţiilor, Guterres a declarat că el recunoaşte rolul decisiv al Rusiei nu numai în cadrul ONU, ci şi în toate celelalte aspecte ale relaţiilor internaţionale, menţionează ROSBALT.

http://www.rosbalt.ru/

Putin: Federaţia Rusă nu-şi propune să obţină anularea sancţiunilor

Rusia nu-şi propune să obţină anularea sancţiunilor, acest fapt trebuie decis de către Occident, a declarat preşedintele Rusiei, Vladimir Putin. El a subliniat, totodată, că Moscova pledează pentru relaţii normale cu Europa, iar restricţiile dăunează tuturor, transmite RIA NOVOSTI.

https://ria.ru/

La 22 noiembrie, Putin a declarat că sancţiunile ruseşti de răspuns vor continua „cât mai mult”, deoarece de acest lucru „sunt interesaţi toţi producătorii din interiorul ţării”, reaminteşte ROSBALT.

http://www.rosbalt.ru/

Putin a spus că Federaţia Rusă nu are hotare

Preşedintele Rusiei, Vladimir Putin, a glumit la ceremonia de înmânare a premiilor Societăţii de Geografie din Rusia că „hotarul Rusiei nu se termină nicăieri”, informează DOJDI. El a făcut această afirmaţie în timpul convorbirii cu un Miroslav Oskirko, de 9 ani, care a devenit starul internetului graţie faptului că ştie denumirile capitalelor din toate ţările lumii.

https://tvrain.ru/

ECONOMIE

Şeful „Gazpron” a deveni cel mai bine plătit manager de top din Federaţia Rusă

Potrivit datelor revistei FORBES, remunerarea lui Alexei Miller în decursul anului a depăşit 17 milioane de dolari, informează EHO MOSCVÎ. El este urmat de şeful „Rosneft”, Igor Secin, cu 13 milioane de dolari. Cel de-al treilea s-a dovedit şeful „Sberbank”, German Gref, cu 11 milioane.

http://echo.msk.ru/

În cinci ani, de când revista publică ratingul, plăţile totale ale managerilor de top s-au redus de aproape două ori şi jumătate, menţionează KOMMERSANT.

http://www.kommersant.ru/

Putin: din veniturile „Rosneftegaz” vor fi alocate, pentru ştiinţă, 11 miliarde de ruble

„Rosneftegaz” va oferi, în 2017, 11 miliarde de ruble pentru finanţarea ştiinţei. Declaraţia a fost făcută astăzi de preşedintele Federaţiei Ruse, Vladimir Putin, la reuniunea Consiliului prezidenţial pentru ştiinţă şi educaţie, transmite VEDOMOSTI.

http://www.vedomosti.ru/

El a menţionat, de asemenea, potrivit INTERFAX, că pe viitor ştiinţa se va confrunta de următoarele dificultăţi: „demogragia, noua ordine tehnologică şi tot ceea ce aceasta va genera”.

http://www.interfax.ru/

Ministerul Finanţelor a făcut mai blândă legea privind controlul valutar

Ministerul Finanţelor al Rusiei a făcut mai blând proiectul de lege privind controlul valutar, permiţând ruşilor care locuiesc în permanenţă peste hotare şi celor care se află în străinătate câte o jumătate de an şi mai bine să nu prezinte rapoarte asupra conturilor şi activelor lor externe, informează IZVESTIA.

http://izvestia.ru/

Inovarea este determinată de protecţia balanţei de plăţi, ce protejează, la rându-i, retragerea nejustificată a capitalului, menţionează LENTA.

https://lenta.ru/

SOCIETATE

„Memorialul” a postat datele cu privire la 40 de mii de angajaţi ai securităţii de stat din URSS din epoca Marii Terori

Mişcarea „Memorial” a publicat pe site-ul său indicatorul „Personalul organelor securităţii de stat a URSS. 1935-1939”, cu date despre 39950 de angajaţi al NKVD, informează GAZETA.RU.

https://www.gazeta.ru/

Sursa principală pentru baza de date au fost ordinele de personal ale NKVD. Spre exemplu, privind atribuirea de titluri speciale sau concedierea, menţionează MEDUZA. Acolo se conţin şi date privind victimele represiunilor.

https://meduza.io/

Publicarea bazei de date ce conţine informaţii cu privire la represiunile din URSS în anii 1930-1940 e o temă sensibilă, asupra căreia există păreri diametral opuse, a declarat purtătorul de cuvânt al preşedintelui Federaţiei Ruse, Dmitri Peskov.

https://ria.ru/society/

Ruşii au început să aibă o atitudine mai bună faţă de SUA

Atitudinea ruşilor faţă de SUA s-a îmbunătăţit întrucâtva în ultimele luni, deşi cota celor care percep negativ această ţară este, în continuare, ridicată, au declarat pentru INTERFAX surse din cadrul Centrului „Levada”.

http://www.interfax.ru/

Despre atitudinea pozitivă faţă de SUA au relatat 28% dintre cetăţenii ruşi. În luna septembrie, acest răspuns a fost dat de 23%, în luna mai – 19%, menţionează DOJDI. Procentul celor care percep SUA în mod negativ a constituit 50%. În septembrie au spus despre asta 64%, în mai – 70%.

https://tvrain.ru/

Ratingul aprobării prestaţiei lui Putin a atins maximumul din anul 2012

Susţinerea preşedintelui rus este, acum, practic aceeaşi ca şi în anii 2008 sau 2015, informează EHO MOSCVÎ cu referire la Centrul „Levada”. Activitatea şefului statului este aprobată de 86% din numărul celor intervievaţi. Mai mult – 89% - a fost doar în luna iulie a anului 2015.

http://echo.msk.ru/

Putin a avertizat că îi va concedia pe funcţionarii care au devenit membri ai Academiei de Ştiinţe a Rusiei

Preşedintele Federaţiei Ruse, Vladimir Putin, a avertizat că îi va concedia pe funcţionarii de stat, care au devenit membri ai Academiei de Ştiinţe a Rusiei în pofida interdicţiei sale de a-şi prezenta candidaturile în vederea acordării acestui titlu. După părerea preşedintelui, funcţionaraii, inclusiv guvernatorii, nu au timp să cumuleze serviciul de stat cu activitatea ştiinţifică, transmite RBC.

http://www.rbc.ru/

Mai târziu, purtătorul de cuvânt al lui Putin, Dmitri Peskov, răspunzând la întrebarea dacă trebuie aşteptate concedieri, a menţionat că este necesar să fie examinate toate nuanţele juridice, dar „preşedintele a spus destul de univoc că acest lucru trebuie făcut”.

https://lenta.ru/

MOLDOVA

Federaţia Rusă a redus cota aflării temporare a moldovenilor

Guvernul Federaţiei Ruse a micşorat cota pentru aflarea temporară în ţară a străinilor în anul viitor, informează BUDJAK-ONLINE.MD. Pentru anul viitor se planifică eliberarea a circa 110 880 mii de permise de şedere temporară în Rusia.

http://budjakonline.md/

În Moldova va fi deschisă prima şcoală din CSI cu acreditare rusească

Prima şcoală cu acreditare rusească pe teritoriul CSI va apărea în Moldova, în anul 2017, a declarat ministrul adjunct al Ştiinţei şi Educaţiei, Veniamin Kaganov, transmite GAGAUZINFO.MD.

http://gagauzinfo.md/

Candu: problema conflictului transnistrean devine mai puţin actuală

Autorităţile din Moldova nu acordă suficient timp pentru reglementarea conflictului transnistrean şi această problemă devine tot mai puţin actuală pentru societate. Asupra acestui fapt a atras atenţia spicherul Andrian Candu, informează POINT.MD cu referire la IPN.MD.

Candu a adăugat că, în ciuda faptului că în 2016 a fost pus început dialogului cu Tiraspolul, părţile au înaintat puţin şi speră că la anul va fi înregistrat un progres în această privinţă.

https://point.md/

Federaţia Rusă a susţinut iniţiativa Transnistriei cu privire la apelul comun al CUC privind păstrarea formatului de menţinere a păcii

În cursul şedinţeii ordinare a Comisiei Unificate de Control, delegaţia Federaţiei Ruse s-a pronunţat pentru adoptarea unui apel comun în chestiunea inviolabilităţii bazelor formatului existent al operaţiunii de menţinere a păcii. La 17 noiembrie, cu o asemenea iniţiativă a venit delegaţia transnistreană. Acest lucru este legat de încercările unor politicieni moldoveni şi ucraineni de a reformata misiunea de menţinere a păcii, informează NOVOSTI PRIDNESTROVIA.

http://novostipmr.com/

Iosif Kobzon este revoltat de comportamentul lui Krasnoselski

„Nu-l cunosc şi nici nu l-am cunoscut”. Artistul Poporului din Federaţia Rusă, Iosif Kobzon, este revoltat de comportamentul candidatului la funcţia de preşedinte al autoproclamatei RMN, Vadim Krasnoselski, care, potrivit afirmaţiilor artistului, îi foloseşte în mod samavolnic imaginea în campania sa electorală, informează PERVÎI PRIDNESTROVSKI. Este vorba despre o fotografie ce a apărut pe paginile „Programului popular” al candidatului. Kobzon nu şi-a dat acordul privind amplasarea imaginii. De altfel, după cum s-a aflat, nimeni nici nu l-a întrebat.

https://tv.pgtrk.ru/

Găgăuzia va studia experienţa unui judeţ estonian în domeniul bilingvismului

Centrul de cercetare „Marunevici” al Autonomiei a semnat un acord de cooperare transfrontalieră cu Centrul de integrare din raionul Ida-Viru din Estonia, informează GAGAUZMEDIA.MD. Acordul are drept scop implementarea experienţei bilingvismului în procesul de studiere a limbilor găgăuză şi rusă, precum şi a limbilor găgăuză şi română.

http://gagauzmedia.md/