Astăzi în Georgia se comemorează 10 ani de la începutul războiului ruso-georgian. Conflictul armat, numit „războiul de cinci zile“, a început în primele minute după miezul nopții de 8 august 2008, fiind primul război din Europa în secolul 21.


După venirea la putere în Rusia a lui Vladimir Putin, în 2000 și orientarea pro-occidentală a Georgiei din 2003, relațiile dintre Rusia și Georgia au început să se deterioreze, ajungând la o adevărată criză diplomatică în aprilie 2008.

La 1 august 2008, rebelii osetini au început să bombardeze sporadic satele georgiene, aceste atacuri fiind urmate de răspunsuri din partea pacificatorilor georgieni din regiune. Pentru a pune capăt acestor atacuri și pentru a restabili ordinea, armata georgiană a fost trimisă în zona de conflict din Osetia de Sud pe 7 august. În câteva ore, georgienii au preluat controlul asupra regiunii Tskhinvali.

Rusia a acuzat Georgia de „agresiune împotriva Oseției de Sud” și a lansat pe 8 august o invazie la scară largă a Georgiei – terestră, aeriană și maritimă.

Președintele de atunci al Rusiei, Dmitri Medvedev a anunțat începerea operațiuni armate „pacificarea forțată a Georgiei“.

Luptele care au izbucnit au continuat până la 12 august.

În urma războiului de cinci zile Georgia a pierdut 412 de persoane, Rusia a declarat 67 militari uciși.

Conflictul a avut consecințe geopolitice și economice semnificative. La 26 august, Rusia a recunoscut oficial independența Osetiei de Sud și Abhazie că „state independente“, pe care apoi le-a anexat semioficial la Rusia. La 2 septembrie, Tbilisi rupe relațiile diplomatice cu Rusia.

Restabilirea integrității teritoriale a Georgiei continuă să fie în primele trei cele mai presante probleme de interes pentru populația din Georgia. Cel puțin așa arată rezultatele sondajelor desfășurate periodic în Georgia de organizația americană non-guvernamentală – National Democratic Institute (NDI).

Autoritățile georgiene și Occidentul continuă să insiste asupra faptului că Rusia să refuze recunoașterea „independenței“ regiunilor georgiene. De exemplu, în textul bugetului federal al SUA pentru exercițiul financiar curent se interzice acordarea de sprijin țărilor care au recunoscut independența Abhaziei și a regiunii Țhinvali ocupate de ruși.

Sursa: paginaderusia.ro