Guvernul Marii Britanii s-ar putea adresa părții ruse cu cererea de a extrăda doi suspecți în cazul otrăvirii lui Serghei și a Iuliei Skripal în Salisbury.

Cererea de extrădare ar fi deja pregătită de către Procuratura britanică, notează The Guardian care citează surse apropiate Guvernului britanic.

Publicația subliniază că șansele ca Rusia să admită cererea sunt aproape egale cu zero ceea ce ar putea duce la o nouă încordare a relațiilor dintre Moscova și Londra.

Serghei și Iulia Skripal au fost găsiți inconștienți într-un parc din orășelul britanic Salisbury la 4 martie 2018. După mai bine de două luni de tratament cei doi și-au revenit. Între timp Londra a anunțat că cei doi au fost otrăviți cu o substanță neuro-toxică numită Noviciok și a învinuit Rusia de atac chimic pe teritoriu NATO.

Marea Britanie a expulzat 23 de diplomați ruși, în semn de solidaritate alte peste 20 de state occidentale au expulzat peste 100 de diplomați ruși. Moscova a respins toate acuzațiile și au răspuns simetric la expulzarea diplomaților.

La începutul lunii iulie un bărbat și o femeie au ajuns la spital cu aceleași simptome. Incidentul a avut loc în orășelul Amesbury la doar câțiva km de Salisbury.

Ulterior s-a stabilit că cei doi s-au intoxicat cu aceeași substanță neuro-toxică. Fratele bărbatului intoxicat a declarat că acesta a găsit o sticluță de parfum pe o stradă din Salisbury și ia dăruit-o concubinei sale.

Serviciile secrete britanice au anunțat că în ambele cazuri au fost folosită aceeași susbstanță care provine dintr-un laborator secret din regiunea Saratov din Rusia. Oamenii legii din Marea Britanie au mai stabilit că atacul asupra lui Serghei Skripal și a fiicei sale Iulia a fost îndeplinit de un comandou de 4 persoane, iar liderul grupului era un agent FSB cu pseudonimul Gordon. Acest Gordon ar fi activat anterior în una dintre țările baltice.