În ultima săptămână, Misiunea specială de monitorizare a Organizației pentru Securitate și Cooperare în Europa (OSCE) a înregistrat în estul Ucrainei cel mai mare număr de cazuri de încălcare a încetării focului din 2014 încoace, inclusiv cu utilizarea armamentului greu, a anunțat joi Daniel Baer, ambasadorul SUA la OSCE, potrivit „Ukrinform”.

În același timp, diplomatul a subliniat faptul că responsabilitatea principală pentru aceste încălcări o au separatiști și autoritățile ruse care îi sprijină. În acest sens, el a îndemnat părțile implicate în conflict să pună în aplicare pe deplin acordul de la Minsk și să asigure Misiunii OSCE acces neîngrădit în toate zonele din Donbas aflate sub controlul separatiștilor.

Reprezentantul SUA la OSCE a atras atenția asupra creșterii cazurilor de intimidări a echipelor de observatori internaționali de către separatiști. ”Numai în ultimele două luni au fost înregistrate nouă astfel de cazuri, toate au rămas nepedepsite. Acest lucru este inacceptabil” – a spus Baer.

La începutul lunii noiembrie, Misiunea specială de monitorizare a OSCE a raportat că în doi ani și jumătate a numărat peste 20 de camioane etichetate cu inscripția „Gruz 200”, care au transportat din estul Ucrainei militari ruși morți.

sursa: Paginaderusia