Cazacii intenţionează să creeze un registru al „duşmanilor poporului”, a comunicat pe blogul său „coordonatorul pentru munca informativă a căzăcimii” Valeri Rozanov.

Mai târziu, declaraţia a fost respinsă de „conducătorul Centrului informaţional-analitic al căzăcimii”, Alexei Zabrovski. 

Însă autorul sandaloasei ştiri susţine o ţine una şi bună: ceea ce a spus este un adevăr, iar ideea a fost „susţinută parţial” de ataman”.

Reprezentanţii „trupelor de cazaci” ale Rusiei ajung cu regularitate în centrul scandalurilor. Fie distrug Centrul „Saharov”, fie biciuiesc membrele grupului „Pussi Rayot”. Dar cel mai zgomotos s-au manifestat, apărând primăvara trecută la acţiunea „El nu e ţar”, organizată de Alexei Navalnîi pe piaţa „Puşkin”. Ei dădeau cu bicele în gloată, inclusiv în minori: momentul a fost fixat în secvenţe  foto şi video, iar tinerii au depus plângeri la poliţie. Anume datorită acestui fapt istoria cu prinderea „duşmanilor poporului” nu a trezit nimănui îndoieli.

Unde mai pui că, în calitate de inspirator al proiectului a fost indicat atamanul căzăcesc Andrei Daţenko, iar el este o figură destul de odioasă.

De pildă, atamanul cazacilor are reprezentări destul de specifice despre lumea din jur şi locuitorii ei. În unul dintre interviuri el declară: „Un wahhabit bărbos stă pe internet şi discută cu amicii, chipurile, «ortaci, ce planuri aveţi pentru diseară?”. Iar ei îi răspund: «Păi, avem de gând să dăm foc după muncă. Iar hai să ne aruncăm în aer la metro!». Şi se duc să pună la cale acte teroriste. Anume în acest fel pe reţelele sociale au fost organizate toate atacurile teroriste”. Continuând să reflecteze pe această temă, Daţenko susţine că toate măsurile restrictive le vor fi cetăţenilor Rusiei numai de folos.

„Nu e cazul să-şi piardă copiii vremea cu internetul: numai reclamă la cum să-ţi măreşti penisul” – iată încă una dintre aserţiunile „sclipitoare” ale atamanului.

Cazacul mai compune şi „ode lui Putin”, pe le interpretează la concursurile de versuri, organizate de el însuşi şi consacrate preşedintelui.

„Putin al nostru i-a susţinut pe toţi cetăţenii cinstiţi”.

Vladimir Putin este domnul lui Dumnezeu.

Salvează credinţa, Biserica şi Ţara.

De altfel, Doţenko însuşi nu răspunde la telefoane, de aceea nu e cu putinţă a înţelege dacă s-a lepădat de ideea de a crea „registrul duşmanilor”. Iar autorul ştirii subliniază: cazacii nu se subordonează unui centru unic şi pot lua hotărâri autonome.

În interviul pentru MOSCOVSKI COMSOMOLEŢ, Rozanov a declarat, cu încredere, că iniţiativa „este susţinută” de mulţi dintre camarazii săi. Potrivit afirmaţiilor sale, drept „duşmani ai poporului” nu vor fi declaraţi automat liberalii.

„De exemplu, poeta Alina Vituhnovskaia este un liberal, dar ea nu este un duşman al poporului, ci floarea naţiunii”, a declarat el.

Cazacul a refuzat să-i nominalizeze pe cei care vor fi incluşi sigur în registru, dar a menţionat că în registrul respectiv pot intra foşti şi actuali funcţionari, care „îşi jefuiesc” poporul.

La întrebarea dacă crearea acestei baze informaţionale nu va provoca o tensiune suplimentară în sânul societăţii, având un efect diametral opus celui scontat, Rozanov a răspuns că „duşmanii poporului îşi vor simţi răspunderea în faţa poporuli”.

Potrivit afirmaţiilor sale, informaţiile despre oamenii care ne prejudiciază ţara, va fi furnizată centrului analitic pentru verificări ulterioare.

Rozanov a mai spus că, în baza registrului amintit, structurilor de stat şi se va recomanda să nu mai cheltuiască banii bugetului pe persoanele indicate în registru, iar furnizorilor de internet – să le refuze accesul la internet.

În afară de asta, serviciul securitate internă a cazacilor va urmări contactele angajaţilor instituţiilor de stat şi municipale cu persoanele din liste şi, „în caz de necesitate, vor lua deciziile corespunzătoare de personal”

La categoria „duşmani ai poporului”, cazacii intenţionează să-i atribuie pe cei care „atentează la răsturnarea regimului, ale căror trădare militară sau participare la conspiraţii au fost dovedite, care au mituit persoanele de răspundere, au abuzat de funcţia exercitată, care au răspândit dezinformare şi au furat din buget”.

La „crime împotriva poporului”, potrivit cazacilor, vor fi prevăzute şi critica deciziilor guvernului, formarea, în cadrul „maselor neinstruite”, a nemulţumirii ascunse ori făţişe, precum şi formarea de îndoieli privind puritatea intenţiilor cabinetului de miniştri.

Suma estimată de cazaci pentru crearea şi realizarea „proiectului” constituie 60 de milioane de ruble.