Laboratol elvețian Spiez, specializat în prevenirea amenințărilor chimice, biologice și nucleare a fost, probabil, atacat de un grup de hackeri asociat cu guvernul Rusiei, scrie publicatie elvețiană Blick.

Laboratorul din cantonul Berna a devenit tinta pentru hackeri din cauza rolului său în investigarea otrăvirii lui Serghei și Iulia Skripal în orașul britanic Salisbury. Laboratorul a fost implicat în examinarea neurotoxinei care a fost folosită în otrăvirea celor doi.

Hackerii din grupul Sandworm, asociat cu guvernul rus, se prezentau drept membri ai comitetului de organizare al unei conferinte privind armele chimice organizate in septembrie și distribuiau un fisier cu detalii despre viitoarea conferință.

Documentul în format Word conținea nu doar informații despre conferință ci și un program malware.

Hackerii au folosit o adresă de e-mail falsă pentru a-i ataca pe experții în arme chimice invitați la conferință.

„Cineva acționa în numele laboratorului. Am informat imediat Conferința că emailurile nu sunt ale noastre și am semnalat pericolul“ – a declarat Kurt Münger, de la Oficiului Federal de Protecție Civilă.

Potrivit oficialului, încercarea de spargere a cauzat daune reduse. „Laboratorul nu a înregistrat niciun flux de date scurse”, a confirmat Münger.

Anul acesta, hackerii au atacat și alte organizații din Elveția. Servicul federal de informatii al Elvetiei a informat cu privire la atacuri asupra „diferitelor federații sportive internaționale“, inclusiv asupra Comitetului Internațional Olimpic din Lausanne.

Sursa: paginaderusia.ro