Guvernatorul statului Michigan, Rick Snyder, a salutat trecerea a 100 de ani de la Marea Unire printr-o proclamaţie în care remarcă realizările României şi faptul că România este un prieten apropiat, de încredere şi partener al Statelor Unite, se arată într-un comunicat transmis joi de Ambasada României în Statele Unite ale Americii (SUA).

Legăturile dintre statul Michigan şi România s-au dezvoltat şi sunt din ce în ce mai diverse datorită extinderii comerţului bilateral, a programelor educaţionale şi a comunităţii deschise de tineri americani şi români care se angajează liber în inovaţie şi antreprenoriat", se subliniază în textul proclamaţiei, scrie Agerpres.

În documentul emis ca un „omagiu special" adus României şi românilor, este remarcată şi contribuţia românilor-americani la dezvoltarea societăţii americane, prin "talentul, energia, creativitatea şi moştenirea culturală" a acestora.

Ambasadorul României în SUA, George Maior, a salutat proclamaţia guvernatorului Rick Snyder, căruia i-a transmis faptul că România este profund onorată de gestul simbolic de marcare a Centenarului. Ambasadorul român a ţinut să sublinieze recunoştinţa României faţă de sprijinul acordat de Statele Unite pentru realizarea Marii Uniri de la 1918 şi rolul major jucat de preşedintele american Woodrow Wilson, în urmă cu 100 de ani, se mai arată în comunicat.


Emiterea proclamaţiilor de către state americane face parte dintr-un proiect mai amplu, al Ambasadei României la Washington, de celebrare a Centenarului Marii Uniri din 1918.

Statul Michigan este cel de al şaptelea stat american care omagiază Centenarul Marii Uniri printr-o proclamaţie specială, se adaugă în comunicat.