POLITICĂ

Johnson şi Lavrov au discutat la telefon situaţia din Alep

Şeful Ministerului de Externe al Marii Britanii, Boris Johnson, a cerut Rusiei, în timpul unei discuţii purtate la telefon cu omologul său Serghei Lavrov, să-şi folosească influenţa pentru a pune capăt situaţiei din Alep, informează RBC.

http://www.rbc.ru/

La rândul său, Lavrov a declarat că normalizarea relaţiior nu are alternativă şi e posibilă doar pe calea dialogului, transmite GAZETA.RU.

https://www.gazeta.ru/

Lângă Ambasada Rusiei la Londra a avut loc o pichetare întru susţinerea operaţiunii din Siria

Lângă edificiul Ambasadei Rusiei la Londra a avut loc o pichetare întru susţinerea acţiunilor Rusiei în Siria, transmite RIA NOVOSTI. Cei adunaţi acolo agitau o pancartă cu un mesaj de susţinere a Federaţiei Ruse ce luptă în Siria împotriva terorismului.

https://ria.ru/

Potrivit afirmaţiilor unuia dintre participanţi, „britanicii trebuie să înţeleagă faptul că militarii ruşi şi sirieni luptă şi pentru siguranţa Britaniei, deoarece teroriştii din Siria rerepzintă o ameninţare considerabilă pentru Regatul Unit”, informează RT.

https://russian.rt.com/

Trump a hotărât să renunţe la termenul „resetare” în relaţiile cu Federaţia Rusă

Preşedintele ales al SUA, Donald Trump, ar fi vrut să aibă o relaţie bună cu preşedintele Rusiei, Vladimir Putin, dar s-a pronunţat împotriva denumirii posibilei dezgheţări a relaţiilor cu Federaţia Rusă drept „resetare”, informează DOJDI cu referire la THE NEW YORK TIMES.

https://tvrain.ru/

„Eu nu aş folosi acest termen după cele întâmplate”, a remarcat Trump vorbind despre încercările nereuşite ale lui Clinton de a ameliora relaţiile dintre cele două ţări, informează REPUBLIC.

https://republic.ru/

Departamentul de Stat a calificat drept ilegal acordul militar dintre Rusia şi Abhazia

SUA „sunt cu fermitate contra” ratificării de către Moscova a acordului privind grupul unificat al trupelor Rusiei şi Abhaziei, informează TASS cu referire la reprezentantul Departamentului de Stat al SUA, John Kirby.

http://tass.ru/

Kirby a cerut, de asemenea, Rusiei să revadă decizia privind recunoaşterea independenţei Abhaziei şi Osetiei de Sud, transmite RIA NOVOSTI.

https://ria.ru/

Gruparea comună de trupe ale Federaţiei Ruse şi Abhaziei a fost creată pentru reacţii la atacuri armate şi la alte ameninţări la securitatea militară a unei sau altei părţi, transmite KOMMERSANT.

http://www.kommersant.ru/

Secretarul general al ONU a făcut un apel către Rusia şi SUA să discute reducerea armamentului nuclear

Secretarul general al ONU, Ban Ki-moon, a declarat într-un discurs rostit la Universitatea din New-York, că Federaţia Rusă şi SUA trebuie să înceapă cât mai repede discutarea chestiunii privind reducerea arsenalelor nucleare, infomează LIFE.

https://life.ru/

După spusele sale, modernizarea arsenalelor nucleare le pretinde puterilor mondiale mai bine de un trilion de dolari şi doar o parte din aceste mijloace ar ajunge pentru lupta împotriva foametei, schimbării climatice şi sărăciei în lume, transmite KOMMERSANT.

http://www.kommersant.ru/

Rusia a fost suspectată că livrează combustibil în Siria, ocolind sancţiunile UE

Rusia a livrat combustibil pentru aeronavele din Siria prin apele teritoriale ale Uniunii Europene, ocolind sancţiunile pe care aceasta le-a impus, informează NOVAIA GAZETA cu referire la REUTERS şi sursele agenţiei. Una dintre surse a menţionat că navele sub pavilion rusesc s-au oprit în porturile din Grecia şi Cipru înainte de a aduce combustibilul în Siria.

https://www.novayagazeta.ru/

Ministerul Afacerilor Externe al Greciei a refuzat să comenteze, iar guvernul Ciprului a declarat că autorităţile din ţară nu au coordonat amararea tancurilor petroliere în drumul lor spre Siria, transmite DOJDI.

https://tvrain.ru/

Reprezentantul oficial al Ministerului Apărării al Rusiei, Igor Konaşenkov, a declarat că restricţiile europene la livrările de combustibil în Siria nu se referă la grupul aerian rus, informează MEDUZA.

https://meduza.io/

Letonia a invitat Federaţia Rusă să discute tensiunea militară la hotar

Ministerul Apărării al Letoniei i-a propus Ministerului Apărării din Federaţia Rusă să-şi trimită experţii la întrevederea din Riga pentru a discuta modul în care ambele ţări pot reduce tensiunea la hotar şi ridica nivelul de securitate, informează RIA NOVOSTI.

https://ria.ru/

Ministerul leton al Apărării intenţionează, de asemenea, să discute chestiunea exerciţiilor desfăşurate în preajma hotarului Letoniei, transmite KP.

http://www.kompravda.eu/

Japonia a promis să răspundă la dislocarea de către Rusia a rachetelor în Insulele Kurile

Ministerul de Externe al Japoniei a declarat că ţara „va reacţiona în mod corespunzător” la dislocarea complexelor rachetare în Insulele Kurile.

http://www.kommersant.ru/

Purtătorul de cuvânt al preşedintelui rus, Dmitri Peskov, a declarat că dislocarea complexelor rachetare este justificată. El a menţionat, de asemenea, că acest fapt nu va influenţa „tendinţele centripete” în relaţiile cu Tokio, care sunt acum monitorizate în virtutea pregătirii vizitei preşedintelui Federaţiei Ruse în Japonia, transmite RBC.

http://www.rbc.ru/

Kievul a aprobat anularea acordului cu Federaţia Rusă privind returnarea tehnicii aeriene

Cabinetul de Miniştri din Ucraina a încetat acţiunea acordului cu Federaţia Rusă privind lichidarea tehnicii aeriene la întreprinderile de reparaţii ale ministerelor de resort din ambele ţări, transmite RBC.

http://www.rosbalt.ru/

Motivul este decizia Curţii de Arbitraj de la Moscova, care a dispus perceperea de la întreprinderea ucraineană „Antonov” a 180,26 de milioane de ruble în favoarea Ministerului Apărării din Rusia, informează ROSBALT. Procesul a fost iniţiat din cauza intenţei companiei „Antonov” de a suspenda proiectele cu "Volga-Dnepr” privind menţinerea navigabilităţii estivale a aeronanelor.

http://www.rosbalt.ru/

Putin a secretizat informaţia privind cooperarea militar-tehnică cu alte ţări

Preşedintele Federaţiei Ruse, Vladimir Putin, a secretizat informaţiile privind cooperarea militar-tehnică a Rusiei cu alte state, informează INTERFAX.

http://www.interfax.ru/

În textul decretului se subliniază că difuzarea prematură a acestor date poate prejudicia securitatea ţării, transmite TASS.

http://tass.ru/

ECONOMIE

Pentru reprezentanţii statului în companiile cu participarea statului se va introduce un sistem de amenzi

Reprezentanţii statului în consiliile de directori şi consiiile de observatori ale companiilor cu participarea statului vor fi obligaţi să poarte răspundere materială pentru îndeplinirea necorespunzătoare a atribuţiilor ce le revin, informează INZVESTIA.

Pentru prima încălcare vor fi amentaţi cu 5 mii de ruble (circa 77,4 dolari), pentru încălcări ulterioare sunt prevăzute sancţiuni de 15 mii de ruble (~232,2 dolari) sau descalificarea.

http://izvestia.ru/

Guvernul a aprobat majorarea tarifelor la utilităţi în anul 2017

Guvernul Rusiei a aprobat indexarea tarifelor la utilităţi cu începere de la 1 iulie 2017. La Moscova, tarifele cu creşte cu 7%, în Sankt-Peteresburg – cu 6%, transmite TASS.

http://tass.ru/

O instanţă din Franţa a deblocat conturile „Russia Today” în dosarul IUKOS

Curtea de Apel din Paris a dispus scoaterea de sub arest a mijloacelor din conturile franceze ale RIA NOVOSTI, „Comunicaţiei cosmice” şi „Goszagransobstvennosti”, a declarat, miercuri, pentru RIA NOVOSTI, directorul general al Centrului Internaţional de Protecţie Juridică, Andrei Kondakov.

https://ria.ru/

Activele companiilor ruse în Franţa au fost îngheţate în anii 2015 şi 2016. Asta e legat de faptul că, în 2014, instanţa a obligat Federaţia Rusă să plătească 50 de miliarde de dolari foştilor proprietari ai IUKOS, din cauza lichidării ilegale a companiei. Partea rusă a refuzat să execute această cerinţă, de aceea foştii acţionarai al IUKOS au încercat să obţină arestarea proprietăţii ruseşti.

https://republic.ru/

SOCIETATE

Parlamentul european a adoptat o rezoluţie privind contracararea mass-media ruse

Parlamentul european a aprobat rezoluţia deputatului polonez, ce condamnă „propaganda rusă”, informează INTERFAX. În document se spune că Federaţia Rusă alocă pentru dezinformare şi propagandă mijloace considerabile, finanţează partidele politice şi alte organizaţii din interiorul Uniunii Europene cu scopul de a-i distruge coeziunea politică.

http://www.interfax.ru/

Potrivit KOMMERSANT, preşedintele Federaţiei Ruse, Vladimir Putin, a calificat adoptarea rezoluţiei drept „o degradare” a reprezentărilor despre democraţie şi i-a felicitat pe jurnaliştii de la postul de televiziune RT şi agenţia SPUTNIK, declarând că o astfel de hotărâre denotă că mass-media ruse „îşi fac munca extrem de activ, rezultativ şi talentat”.

http://www.kommersant.ru/

Cehia a declarat că Federaţia Rusă şi SUA i-au cerut simultan să-l extrădeze pe hacker

SUA şi Federaţia Rusă, „practic, în acelaşi timp”, i-au cerut Cehiei să-l extrădeze pe cetăţeanul Rusiei, Evgheni Nikulin, care este acuzat în SUA de atacuri cibernetice. După cum transmite BBC, acest fapt a fost comunicat de reprezentantul Ministerului Justiţiei din Cehia, Teresa Sheybalova.

http://www.bbc.com/

Procuratura Generală a confirmat pentru INTERFAX demersul trimis la Praga cu privire la extrădarea lui Nikulin, dar nu a precizat de ce anume este acuzat de către anchetatorii ruşi.

http://www.interfax.ru/

Federaţia Rusă îi va solicita Ucrainei să-l extrădeze pe fostul şef al băncii „Trust”

Grănicerii ucraineni l-au reţinut la Kiev pe fostul preşedintele al consiliului de directori ai băncii „Trust”, Ilia Iurov, căutat de Intrepol la cererea Federaţiei Ruse, informează FORBES.

http://www.forbes.ru/

Instanţa ucraineană a refuzat să-l aresteze pe bancher din cauza imposibilităţii de a-i confirma identitatea: la sosirea în Ucraina, Iurov le-a prezentat grănicerilor paşaportul de cetăţean al Ciprului, informeaeză DOJDI.

https://tvrain.ru/

Potrivit anchetei,  Iurov şi încă doi conducători ai „Trust” au încheiat, din 2012 şi până în 2014, contracte fictive de creditare, în baza cărora banii clienţilor erau transferaţi în companiile offshore controlate de „Trust”. Este vorba de furtul a nu mai puţin de 7,1 miliarde de ruble (circa 108,43 de milioane de dolari) şi 118,3 milioane de dolari de la deponenţi băncii.

http://www.rbc.ru/

Moscova le cere SUA să-l întoarcă pe But

Moscova îi cere Washingtonului să-l întoarcă pe Victor But, condamnat în SUA la 25 de ani de detenţie, transmite RT. Anterior, Curtea de Apel din New-York a refuzat să-i revizuiască dosarul.

https://russian.rt.com/

But a fost reţinut în anul 2008, la Bangkok, în baza unui mandat emis de o instanţă locală la cererea SUA, informează TASS. El a fost acuzat de livrări ilegale de armament grupării rebele Forţele Revoluţionare Armate ale Columbiei, considerată în SUA o organizaţie  teroristă.

http://tass.ru/

Kadîrov va angaja instructori americani pentru pregătirea trupelor speciale

Şeful Ceceniei, Ramzan Kadîrov, a relatat într-un interviu pentru INTERFAX că intenţionează să coopteze pentru munca în centrul de instruire a trupelor speciale, în curs de înfiinţare la Gudermes, instructori particulari din SUA.

http://www.interfax.ru/

Totodată, după spusele sale, actualele trupe speciale din SUA nu i-ar putea învăţa mare lucru pe luptătorii ruşi, menţionează NOVAIA GAZETA.

https://www.novayagazeta.ru/

MOLDOVA

Republica Moldova continuă să pună piedici companiilor transnistrene

Uzina „Pribor” din oraşul Bender „s-a ciocnit de bariere artificiale din partea Republicii Moldova”, informează NOVOSTI PRIDNESTROVIA. Potrivit publicaţiei, înainte, transportul de mărfuri folosea numere de înmatriculare transnistrene; din vara trecută însă organele vamale din Republica Moldova au început a avea „pretenţii neîntemeiate” faţă de „Pribor”, cerând înregistrarea automobilelor la organele competente ale Republicii Moldova.

http://novostipmr.com/

Partidul lui Poroşenko a ameninţat direct Republica Moldova

Dacă preşedintele ales al Republicii Moldova, Igor Dodon, va începe realizarea promisiunilor sale pro-ruseşti, la Chişinău se poate repeta scenariul ucrainean al loviturii de stat în interesele Occidentuluil. Astfel de ameninţări rezultă din nota de pe blogul fostului purtător de cuvânt al lui Poroşenko, acum deputat în Rada Supremă pe listele partidului său, Irina Friz, informează POINT.MD cu referire la POLITNAVIGATOR.NET.

https://point.md/

Dodon promite că va cultiva o relaţie de prietenie cu Ucraina

Dodon e sigur că va reuşi să amelioreze relaţiile de prietenie cu Ucraina după inaugurarea sa oficială ca preşedinte. El a făcut această declaraţie pentru NM, comentând declaraţiile părţii ucrainene privind inadmisibilitatea recunoaşterii Crimeii „temporar ocupate” drept pământ rusesc. Anterior, despre faptul că Dodon a primit „un semnal clar” apropo de Crimeea a declarat – într-un interivu pentru RBC – şeful adjunct al administraţiei preşedintelui Ucrainei, Constantin Eliseev.

http://newsmaker.md/